Aktuellt - de fem  senaste inläggen 
På denna sida ligger de fem senaste händelserna som jag dokumenterat och filmat. Det kan vara en löp- eller vandringstur eller en cykelrunda eller en kajakpaddling. De finns också inlagda under  sina respektive flikar men för att man inte ska behöva bläddra och leta vad som kommit till så finns de även här. När jag gjort en händelse  och dokumenterat den, så ligger den överst här och den som låg här som nummer fem tidigare tas bort. Dock ska sägas så finns samtliga filmer även på min "Youtubekanal Löpargubben" där man ju alltid hittar den senaste om man väljer att se dem sorterade i nyast först.

Vattenriket (en del) sett från en safaribåt på Helgeå den 6 juni 2021, kommer att paddla den senare i sommar och filma 
Den 6 juni tog jag Safaribåten från Tivoliparken vid Kristianstad naturum med syfte att se en del av Vattenriket från Helge å. Jag kommer att paddla genom stora delar av Helge å i sommar (2021), som jag då självfallet filmar. Jag har tidigare vandrat och sprungit i Vattenriket längs Skåneleden (Vattenriksleden). Filmer finns på min sida www.utforskaskane.se. Kristianstads Vattenrike är ett biosfärsområde och utnämndes av UNESCO som ett sådant 2005. Ett bisosfärsområde är ett område väl värt att bevara och utveckla och kan ses som ett komplement till naturreservat och nationalparker. Området är tre gånger tre mil stort och sträcker sig över nästan hela Kristianstads kommun. Helge å flyter genom Vattenriket och buktar ut sig i Araslövssjön och Hammarsjön innan den når Hanöbukten. Ån kantas av våtmarker och strandängar. Det var en intressant berättare som var guide och det var intressant att se omgivningarna från Helge å och även få en historisk berättelse vid landstigningen vid Lillö Fästning.


Sandhammaren och Hagestads naturreservat med glittrande hav och nästan utslagna liljekonvaljer den 22 maj 2021 - en av mina skånska pärlor
Sandhammaren är en av mina skånska pärlor och att vandra längs med havet i sanden på den breda och långa stranden är gudomligt. Att också vandra genom Hagestads naturreservat i maj då liljekonvalerna blommar och doftar så underbart är som ”lök på laxen”. Så idag den 22 maj 2021 gjorde jag en drygt 8 km lång promenad, vilken kan ses i filmen. Hur jag gick kan ses på kartan sist i filmen. Tyvärr var jag några dagar för tidigt ute för att liljekonvaljerna skulle stå i full blom.

Kick off för mitt projekt ”Paddla i Skåne” med uppblåsbar kajak Advanced Elements  den 19 maj 2021 
Hade kick off för mitt paddelprojekt "Paddla i Skåne" med paddling i Snogeholmssjön den 19 maj 2021. Med min uppblåsbara kajak Advanced Elements som väger ca 20 kg inkl övrig utrustning och kan packas i en rygga ska jag ta mig till paddelbara åar och sjöar samt till kusten med Skånetrafiken. Jag vandrar och springer sedan med kajaken i ryggan till iläggs- och upptagsplatser från och till stationer och hållplatser.  Dagens paddling visar min kajak och övrig utrustning vid Snogeholmssjön och hur lätt man bär den med sig, packar upp och ner den samt hur den fungerar i vattnet. I dag körde jag bil men sedan blir det Skånetrafiken fullt ut. Detta inlägg finns också under  "Paddla i Skåne".

I Gullvivors land - Hammars backar den 17 maj 2021
Hammars backar och Ale stenar är en av mina skånska favoriter och det spelar egentligen ingen roll för mig när på året jag springer eller vandrar förbi där. Men och det måste sägas: När Gullvivorna täcker stora delar av backarna som i ett gult vackert täcke så är det underbart. Med denna film vil jag dela med mig av det vackra där och hoppas att någon av er kan besöka Hammars backar inom de närmaste dagarna innan det gula naturliga underbara gyllengula täcket är borta. Men om inte i år så finns Hammars backar kvar så kanske nästa år i maj eller 2023 eller. Hur som helst så sprang jag från Hammar by och parkeringsplatsen där, över och längs med backarna till Ale stenar där jag sedan vände tillbaka till Hammar igen. En distans på ca 10 km.  Detta inlägg finns också under "Mer till fots"

Röverekulans naturreservat i Höörs kommun , en 5 km kort promenad på märkta stigar runt reservatet den 16 maj 2021
Som den Skåneälskare jag är så blir det ofta även kortare vandringar eller promenader där naturen är speciell, som jag tycker den är i Rövarekulans Naturreservat i Höörs kommun. Så söndagen den 16 maj 2021 när bokskogens späda grönska var himmelskt vacker och man kände Ramslökens doft i hela ravinen blev det ett besök och en vandring med fika på den ca 5 km långa markerade stigen som går runt hela reservatet. Rövarekulan har fått sitt namn efter de rövare som det sägs härjade i dalgången. De ska ha legat i bakhåll för resande som kom farande längs landsvägen och korsade Bråån nere i dalen. Rövarekulan är en ravin som bildades för 14 000 år sedan när inlandsisen smälte. Vattnet har fortsatt att rinna i dalgången genom den slingrande Bråån som rinner fram nere i ravinen. Rövarekulan är värt ett besök oavsett om man kommer vandrande förbi längs Skåneleden eller bara gör en kortare utflykt med bil dit. Detta inlägg finns också under "Mer till fots".

Vombsjön runt 35-km loppets sträckning med start i Öveds kloster (inte Veberöd där starten annars är) 
den 13 maj 2021
Jag har aldrig cyklat något av Vombsjön runts motionscykellopp (tre distanser på 35 km, 65 km och 100 km), som alltid går den första lördagen i augusti sedan 1971. Jag har dock cyklat runt sjön flera gånger. Då jag ville dokumentera rundans sträckning och atmosfär så filmade jag 35 kilometersrundan den 13 maj 2021. Jag cyklade dock inte från där starten är i Veberöd utan från Öveds kloster. Min uppfattning om rundan är att den är trevlig att cykla men cyklar man med mindre barn kan väg 104 vara lite jobbig då det kan vara ganska mycket trafik. Väg 104 cyklar man mellan Harlösa och Öveds kloster. Som både natur-, motions- men också lite nostalgiälskare tycker jag att man ska stanna till vid nostalgimacken i Harlösa och se några äldre bilar bland annat. Krankesjön och dess fågeltorn tycker jag också kan vara värt ett stopp. Jag stannade dock inte där denna gång.  Nedan en fyra minuter lång film från cykelsadeln. Filmen och dokumentationen finns också på sidan "cyklade rundor"