Mer till fots
Under fliken "mer till fots" lägger jag in dokumentationer och filmer om löpturer, vandringar och promenader när jag tror  att det kan vara ett intresse för andra. Det som läggs in under denna flik läggs in i datumordning med senast överst. Scrolla ner för äldre inlägg med filmer.

En 8 km lång vandring genom Hagestads och Sandhammarens naturreservat när liljekonvaljerna blommar den 22 maj 2022

I maj när liljekonvaljerna täcker marken bredvid stigarna i Hagestads och Sandhammarens naturreservat och trädens grönska är späd tycker jag att det är som vackrast där. Så i dag vandrade jag där och bara njöt av grönskan och havets vågor som lugnt och stilla  slog mot stranden denna dag. Nedanstående film visar en 8 km lång vandring från parkeringen  enligt kartan i slutet på filmen och den rutt jag tog. 

Utflykt till Hallands Väderö den 7 maj 2022

Hallands Väderö tillhör Skåne trots namnet och är ett naturreservat utanför Bjärehalvön. Ön är ca 3 km lång och knappt en km bred. Vill man besöka ön, som är värd ett besök så tar man turbåt av www.vaderotrafiken.se  Det är en mycket omväxlande natur på Väderön och man hittar lätt då lederna är märkta. Det också finns skylthänvisningar med kilometerinformation. I filmens början kan ni se den led och offled jag vandrade, vilket blev i stort sett 8 km. Vädret var bra och solen kom mitt på dagen då jag var där med frun. Vi åkte båt till Väderön kl 10.00 och hem 15.20 så att vi hade ungefär 5 timmar på ön, vilket behövs om man vill utforska den utan stress. Filmens syfte är att visa miljön och naturen så att eventuella tittare kan bli intresserade och vilja åka dit en dag eller två. Det finns vandrarhem på ön.En skånsk pärla – Stenshuvuds Nationalpark den 23 april 2022 - 5 km rundpromenad

Då jag flyttade till Skåne för snart 40 år sedan så var Stenshuvud ett av de första skånska natursevärdheterna min fru tog mig till efter Kullaberg, som var det första. Precis som alla ställen min fru tog mig till blev jag förälskad och på min årliga bucket list så är det bara ett måste att åka till Stenshuvud när våren har kommit. I dag den 23 april var det ett fantastiskt väder så utflykten blev så bra den kunde bli. Då Kiviks Musteri ligger där vi parkerar bilen för vår startpunkt på vår rundpromenad, som kan ses på kartan, så avslutar vi ofta med en fika där, så och i dag. Jag kan bara rekommendera ett besök, en promenad, en längre vandring eller en löptur på Stenshuvud med omgivningar. För det mesta lägger jag på bakgrundsmusik i mina filmer, så icke i dag, då fotsteg, fåglar, vatten och vind får vara bakgrundsmusiken.En 11 km vandring runt fågelsjön Krankesjön den 19 mars 2022

Att uppleva vårfåglars kvitter i kontrast med smällande från det militära övningsfältet Revingehed är vad man kan få göra om man vandrar runt Krankesjön. Men fåglarna verkar  inte störas utan kvittrar vidare trots smällarna som hörs då och då. Som vandrare stördes inte heller jag, då man ju vet att det inte är allvar som i Ukraina.


Hur som helst så är det en platt vandring helt befriad från backar. Det är inte Skånes vackraste sjö men inbjuder ändå till en härlig vandring och om man är intresserad av fåglar så är det ett säkert kort med bra span från fågeltornet vid parkeringen och från den övertäckta bryggan som går rakt ut i vassen.


"Första springet och filmen för året p g a min onda häl (hälsporre)"

Efter att ha fått ont i hälen i mitten på december (konstaterad hälsporre), vilket har omöjliggjort spring och t o m gång. Dock har jag varit hos sjukgymnast och fått diverse övningar och en speciell fotsula anpassad för min fot. Så i fredags den 21 januari bestämde jag och yngse sonen att vi skulle småspringa den vackra Skåneledsetappen mellan Rydebäck och Landskrona Citadell. Etappen är ganska kuperad här och där och ca 13 km. Det gick inte så fort då jag någorlunda återhämtat mig från en hälsporre som gjort julen och nyåret lite deppigt eftersom jag inte kunnat vara ute och springa. Rehaben fortsätter dock och jag hoppas att hälen ska vara bra om ca 3 månader då Österlen Spring Trail 61 km går av stapeln. Sonen ville inte vara med så mycket på bild så han är bara med lite kort här och där. Hur som helst så filmade jag etappen vilken kan ses här.


Testspring av Österlen Spring Trail 60 km (den andra  halvan) från Bengtemölle kvarn till Christinehofs slott den 28  november 2021
Banan går i mycket omväxlande natur och med filmen vill jag gärna rekommendera loppet som går den 9 april 2022. Anmälan kan göras på Österlen Spring Trails hemsida. Den första hälften av Österlen Spring Trail 50k (Simris Alg Ultra 60 km) från Simrishamn till Bengtemölle kvarn sprang jag den 17 november 2021

Testspring av Österlen Spring Trail 60 km (den första halvan) från Simrishamn till Bengtemölle kvarn den 17 nov
Banan går i mycket omväxlande natur och med filmen vill jag gärna rekommendera loppet som går den 9 april 2022. Anmälan kan göras på Österlen Spring Trails hemsida. Den andra hälften av Österlen Spring Trail 50k (Simris Alg Ultra 60 km) från Bengtemölle kvarn till Christinehofs slott sprang jag den 28 november.

En 18 km lång vandring runt Skånes största ö, Ivön den 2 september 2021
Den 2 september 2021 tog jag linfärjan mellan Barum och Ivön för att vandra runt Skånes största ö. Linfärjan drivs av två vajrar som är nedsänkta i vattnet. Överfarten tar 7 minuter och är gratis.  På den ca 18 km långa vandringen i ett härligt sensommarväder vandrade jag bland annat förbi Ungsmunnarnas naturresevat (ungsmunnar är typ grottor i kalkberget) innan jag kom till Ivö klack och den gamla kaolin- och kalkgruvan. Vandringen gick sedan över Ivöns högsta topp 134 m och vidare genom rester av torpares gamla husgrunder till ruinerna av den från 1200-talet gamla Biskopskällaren. Vid Ivö klack finns det olika markerade leder förbi bl a den gamla kaolinbrytningen och resterna av de gamla torparboställen. En film på drygt 4 minuter följer nedan.
Löpning Trelleborg - Ystad, ca 50 km den 12 juni
Den 12 juni sprang jag de ca fem milen mellan Trelleborg och Ystad på strandstigar mest fram till Böste (strax innan Smygehuk) för att sedan springa på den nationella cykelleden Sydkustleden fram till Ystad. Det är en trevliog sträcka med havet precis bredvid och Smygehuk som en extra krydda. Det finns så många ställen att stanna och fylla på vatten eller handla så man behöver inte springa med en tung och full rygga om man inte vill. Om man vill springa eller vandra havsnära, utan svårframkomliga stigar och höjdskillnader är sträckan att rekommendera. Fem mil är ju inte heller så långt att man som en löpare som brukar springa några mil då och då inte klarar sträckan. Film utan kommentarer med bakgrundsmusik nedan.


Sandhammaren och Hagestads naturreservat med  glittrande hav och nästan utslagna liljekonvaljer den 22 maj 2021 - en av mina skånska pärlor
Sandhammaren är en av mina skånska pärlor och att vandra längs med havet i sanden på den breda och långa stranden är gudomligt. Att också vandra genom Hagestads naturreservat i maj då liljekonvalerna blommar och doftar så underbart är som ”lök på laxen”. Så idag den 22 maj 2021 gjorde jag en drygt 8 km lång promenad, vilken kan ses i filmen. Hur jag gick kan ses på kartan sist i filmen. Tyvärr var jag några dagar för tidigt ute för att liljekonvaljerna skulle stå i full blom.


I Gullvivors land - Hammars backar den 17 maj 2021 
Hammars backar och Ale stenar är en av mina skånska favoriter och det spelar egentligen ingen roll för mig när på året jag springer eller vandrar förbi där. Men och det måste sägas: När Gullvivorna täcker stora delar av backarna som i ett gult vackert täcke så är det underbart. Med denna film vil jag dela med mig av det vackra där och hoppas att någon av er kan besöka Hammars backar inom de närmaste dagarna innan det gula naturliga underbara gyllengula täcket är borta.  Men om inte i år så finns Hammars backar kvar så kanske nästa år i maj eller 2023 eller. Hur som helst så sprang jag från Hammar by och parkeringsplatsen där, över och längs med backarna till Ale stenar där jag sedan vände tillbaka till Hammar igen. En distans på ca 10 km.


Röverekulans naturreservat i Höörs kommun , en 5 km kort promenad på märkta stigar runt reservatet den 16 maj 2021
Som den Skåneälskare jag är så blir det ofta även kortare vandringar eller promenader där naturen är speciell, som jag tycker den är i Rövarekulans Naturreservat i Höörs kommun. Så söndagen den 16 maj 2021 när bokskogens späda grönska var himmelskt vacker och man kände Ramslökens doft i hela ravinen blev det ett besök och en vandring med fika på den ca 5 km långa markerade stigen som går runt hela reservatet. Rövarekulan har fått sitt namn efter de rövare som det sägs härjade i dalgången. De ska ha legat i bakhåll för resande som kom farande längs landsvägen och korsade Bråån nere i dalen. Rövarekulan är en ravin som bildades för 14 000 år sedan när inlandsisen smälte. Vattnet har fortsatt att rinna i dalgången genom den slingrande Bråån som rinner fram nere i ravinen. Rövarekulan är värt ett besök oavsett om man kommer vandrande förbi längs Skåneleden eller bara gör en kortare utflykt med bil dit.


Snogeholms strövområde, Gula slingan 17 km den 22 mars 2021 
Snogeholms strövområde i Sjöbo kommun är ett fint strövområde både för vandringar (finns två vindskydd längs Skåneleden) och spring, samt för lättare paddling och fiske i Snogeholmssjön. Då jag ganska ofta springer den gula slingan och tycker den är en trevlig och naturomväxlande runda, så filmade jag den och skapade också en karta. Dock ska sägas att den gula slingan är fantastiskt bra märkt, så man kan inte vandra eller springa fel. I Snogeholms strövområdes folder finns också en karta. Foldrar fås i en brevlåda vid parkeringen eller kan hämtas på Skånska landskaps hemsida som PDF, länk https://www.skanskalandskap.se/media/... Tyvärr hade jag kameran på fel inställt format, varför bilden är lite fyrkantig men inget att göra något åt samt jag sprang utan gimbal (stabiliseringshandtag) varför filmen är lite skakig.


Häckebergasjön runt, bara 6 km den 3 januari 2021
I skuggan av Romeleåsen och Genarp ligger Häckebergasjön med sitt slott på en halvö. Många är de  Lundabor som på lediga dagar åker till Genarp antingen för att vandra eller cykla MTB. Den korta runda jag promenerade går bara runt sjön. Det finns parkeringar en bit från slottet. Men jag har också vandrat lite längre och då från Genarp på bl a Skåneleden. 


Haväng till Bengtemölla kvarn och tillbaka till Haväng, ca 11 km den 6 november 2020
Backaleden och Skåneleden, en rundvandring från Haväng till Bengtemölla kvarn och tillbaka till Haväng, 11 km den 6 nov 2020 är ett tips på en kortare men vacker rundvandring Man behöver inte springa 12 mil, vilket jag gjorde förra fredagen i Dark Trailloppet utan man kan även njuta och vandra lugnt i 11 km med hustrun, ta en fika på vägen och bara insupa naturens färger och få dess lugn och ro helt gratis.  Till Bengtemölla på ena sidan Verkeån längs med Skåneleden och sedan tillbaka på Backaleden. Den sistnämnda är en mycket fin led som går från Haväng till Andrarum via Vantalängan och Hallamölla kvarn och vattenfall.


Blåvingeleden när ljungen blommar genom fyra naturreservat, 9 km 23 augusti  2020 
Jag springer och cyklar inte alltid utan jag vandrar och promenerar också vilket jag och frun gjorde idag den 23 aug 2020, då vi gick Blåvingeleden genom fyra naturreservat: Drakamöllan, Kumlan, Maglehem och Lillehem. Det är alltid vackert där men just nu (i slutet på aug/början på sept) när ljungen blommar så vackert lila är det gudomligt. Blåvingeleden är 9 km lång, lite kuperad och är en rundslinga. Lämpligast parkerar man bilen vid parkeringen innan Drakamöllans Gårdshotell eller tar bussen som stannar vid infarten till Drakamöllans naturreservat på väg 19 några kilometer från busstationen i Brösarp.