Mer till fots
Under fliken "mer till fots" lägger jag in dokumentationer och filmer om löpturer, vandringar och promenader när jag tror  att det kan vara ett intresse för andra. Det som läggs in under denna flik läggs in i datumordning med senast överst. Scrolla ner för äldre inlägg med filmer.

En 18 km lång vandring runt Skånes största ö, Ivön den 2 september 2021
Den 2 september 2021 tog jag linfärjan mellan Barum och Ivön för att vandra runt Skånes största ö. Linfärjan drivs av två vajrar som är nedsänkta i vattnet. Överfarten tar 7 minuter och är gratis.  På den ca 18 km långa vandringen i ett härligt sensommarväder vandrade jag bland annat förbi Ungsmunnarnas naturresevat (ungsmunnar är typ grottor i kalkberget) innan jag kom till Ivö klack och den gamla kaolin- och kalkgruvan. Vandringen gick sedan över Ivöns högsta topp 134 m och vidare genom rester av torpares gamla husgrunder till ruinerna av den från 1200-talet gamla Biskopskällaren. Vid Ivö klack finns det olika markerade leder förbi bl a den gamla kaolinbrytningen och resterna av de gamla torparboställen. En film på drygt 4 minuter följer nedan.
Löpning Trelleborg - Ystad, ca 50 km den 12 juni
Den 12 juni sprang jag de ca fem milen mellan Trelleborg och Ystad på strandstigar mest fram till Böste (strax innan Smygehuk) för att sedan springa på den nationella cykelleden Sydkustleden fram till Ystad. Det är en trevliog sträcka med havet precis bredvid och Smygehuk som en extra krydda. Det finns så många ställen att stanna och fylla på vatten eller handla så man behöver inte springa med en tung och full rygga om man inte vill. Om man vill springa eller vandra havsnära, utan svårframkomliga stigar och höjdskillnader är sträckan att rekommendera. Fem mil är ju inte heller så långt att man som en löpare som brukar springa några mil då och då inte klarar sträckan. Film utan kommentarer med bakgrundsmusik nedan.


Sandhammaren och Hagestads naturreservat med  glittrande hav och nästan utslagna liljekonvaljer den 22 maj 2021 - en av mina skånska pärlor
Sandhammaren är en av mina skånska pärlor och att vandra längs med havet i sanden på den breda och långa stranden är gudomligt. Att också vandra genom Hagestads naturreservat i maj då liljekonvalerna blommar och doftar så underbart är som ”lök på laxen”. Så idag den 22 maj 2021 gjorde jag en drygt 8 km lång promenad, vilken kan ses i filmen. Hur jag gick kan ses på kartan sist i filmen. Tyvärr var jag några dagar för tidigt ute för att liljekonvaljerna skulle stå i full blom.


I Gullvivors land - Hammars backar den 17 maj 2021 
Hammars backar och Ale stenar är en av mina skånska favoriter och det spelar egentligen ingen roll för mig när på året jag springer eller vandrar förbi där. Men och det måste sägas: När Gullvivorna täcker stora delar av backarna som i ett gult vackert täcke så är det underbart. Med denna film vil jag dela med mig av det vackra där och hoppas att någon av er kan besöka Hammars backar inom de närmaste dagarna innan det gula naturliga underbara gyllengula täcket är borta.  Men om inte i år så finns Hammars backar kvar så kanske nästa år i maj eller 2023 eller. Hur som helst så sprang jag från Hammar by och parkeringsplatsen där, över och längs med backarna till Ale stenar där jag sedan vände tillbaka till Hammar igen. En distans på ca 10 km.


Röverekulans naturreservat i Höörs kommun , en 5 km kort promenad på märkta stigar runt reservatet den 16 maj 2021
Som den Skåneälskare jag är så blir det ofta även kortare vandringar eller promenader där naturen är speciell, som jag tycker den är i Rövarekulans Naturreservat i Höörs kommun. Så söndagen den 16 maj 2021 när bokskogens späda grönska var himmelskt vacker och man kände Ramslökens doft i hela ravinen blev det ett besök och en vandring med fika på den ca 5 km långa markerade stigen som går runt hela reservatet. Rövarekulan har fått sitt namn efter de rövare som det sägs härjade i dalgången. De ska ha legat i bakhåll för resande som kom farande längs landsvägen och korsade Bråån nere i dalen. Rövarekulan är en ravin som bildades för 14 000 år sedan när inlandsisen smälte. Vattnet har fortsatt att rinna i dalgången genom den slingrande Bråån som rinner fram nere i ravinen. Rövarekulan är värt ett besök oavsett om man kommer vandrande förbi längs Skåneleden eller bara gör en kortare utflykt med bil dit.


Snogeholms strövområde, Gula slingan 17 km den 22 mars 2021 
Snogeholms strövområde i Sjöbo kommun är ett fint strövområde både för vandringar (finns två vindskydd längs Skåneleden) och spring, samt för lättare paddling och fiske i Snogeholmssjön. Då jag ganska ofta springer den gula slingan och tycker den är en trevlig och naturomväxlande runda, så filmade jag den och skapade också en karta. Dock ska sägas att den gula slingan är fantastiskt bra märkt, så man kan inte vandra eller springa fel. I Snogeholms strövområdes folder finns också en karta. Foldrar fås i en brevlåda vid parkeringen eller kan hämtas på Skånska landskaps hemsida som PDF, länk https://www.skanskalandskap.se/media/... Tyvärr hade jag kameran på fel inställt format, varför bilden är lite fyrkantig men inget att göra något åt samt jag sprang utan gimbal (stabiliseringshandtag) varför filmen är lite skakig.


Häckebergasjön runt, bara 6 km den 3 januari 2021
I skuggan av Romeleåsen och Genarp ligger Häckebergasjön med sitt slott på en halvö. Många är de  Lundabor som på lediga dagar åker till Genarp antingen för att vandra eller cykla MTB. Den korta runda jag promenerade går bara runt sjön. Det finns parkeringar en bit från slottet. Men jag har också vandrat lite längre och då från Genarp på bl a Skåneleden. 


Haväng till Bengtemölla kvarn och tillbaka till Haväng, ca 11 km den 6 november 2020
Backaleden och Skåneleden, en rundvandring från Haväng till Bengtemölla kvarn och tillbaka till Haväng, 11 km den 6 nov 2020 är ett tips på en kortare men vacker rundvandring Man behöver inte springa 12 mil, vilket jag gjorde förra fredagen i Dark Trailloppet utan man kan även njuta och vandra lugnt i 11 km med hustrun, ta en fika på vägen och bara insupa naturens färger och få dess lugn och ro helt gratis.  Till Bengtemölla på ena sidan Verkeån längs med Skåneleden och sedan tillbaka på Backaleden. Den sistnämnda är en mycket fin led som går från Haväng till Andrarum via Vantalängan och Hallamölla kvarn och vattenfall.


Blåvingeleden när ljungen blommar genom fyra naturreservat, 9 km 23 augusti  2020 
Jag springer och cyklar inte alltid utan jag vandrar och promenerar också vilket jag och frun gjorde idag den 23 aug 2020, då vi gick Blåvingeleden genom fyra naturreservat: Drakamöllan, Kumlan, Maglehem och Lillehem. Det är alltid vackert där men just nu (i slutet på aug/början på sept) när ljungen blommar så vackert lila är det gudomligt. Blåvingeleden är 9 km lång, lite kuperad och är en rundslinga. Lämpligast parkerar man bilen vid parkeringen innan Drakamöllans Gårdshotell eller tar bussen som stannar vid infarten till Drakamöllans naturreservat på väg 19 några kilometer från busstationen i Brösarp.