Mina senast tillkomna filmer          
Här finns de senaste filmerna med  den senast inspelade  överst. Här kommer alltid att finnas minst fem filmer men oftast fler, då jag springer, vandrar, cyklar eller paddlar lite mer frekvent under vissa perioder. Under de perioderna kan det bli fler än fem filmer på ganska kort tid, så därför kan det då vara fler än tio filmer här.

Den 19 oktober i ett underbart höstväder i den vackra staden Malmö sprang jag 20 km från Ribersborg runt Västra hamnen, genom centrumtorgen Stortorget, Lilla Torg, Gustav Adolfs Torg sen genom Malmös oas den gamla kyrkogården som ligger granne med Gustav Adolfs Torg. Vidare genom Kungsparken och Slottsparken innan jag sprang igenom Malmös största park Pildammsparken. Därefter besökte jag de båda fotbollsarenorna, den gamla som byggdes till fotbolls-VM 1958 och den nya Eleda stadion som stod klar 2008 och där Malmö nu spelar sina matcher. Sen bar det av på John Ericssons väg (där jag bodde på 80-talet) ner till Öresundsparken och längs Limhamnsfältet och vidare till Limhamn där jag vände vid det gamla färjelägret, där färjor gick till Dragör innan bron kom till 2000. Därefter sprang jag längs Ribersborgstranden tillbaka till utgångspunkten, Ribersborgs Kallbadhus. En underbar upplevelserunda som sprangs i ett fantastiskt höstväder, "Härligt"


Det finns vissa platser jag och frun alltid åker till ett par gånger varje år och vandrar eller promenerar i sakta mak och bara njuter av den vackra och underbara naturen. En sådan plats är en av Skånes tre Nationalparker, Stenshuvud. På våren är det en nyutsprungen blomsterprakt vi vill se och på hösten en begynnande höstskrud. Man kan gå från parkeringen vid Nationalparkens Naturrum eller från norra parkeringen vid Kiviks Musteri. Går man runt och upp på de olika topparna så blir det bara en kort promenad på ca 6 km men det tar ändå några timmar för man stannar gärna och njuter av allt det vackra. Så är det en fin dag ta med kaffekorgen eller kafferyggan eller gå på Kiviks Musteris restaurang och ät deras goda äppelkaka om ni glömde ta med. Filmen är från den 9 oktober i härligt höstväder.

En ny skånsk ultra, Nord till Syd-ultran har skapats. 100 miles + eller exakt 172,5 km från Skånes nordligaste punkt Gräflingehall i Osby kommun till Skånes sydligaste udde Smygehuk. Att slå den tid som jag har sprungit den på är jävligt lätt. Effektiv springtid för mig blev 31,5 timmar, vilket i och för sig är bra om det hade varit nonstop. Jag gjorde det dock på tre dagar den 9 - 11 september 2022 med i stort sett lika långa dagsetapper (55 -59 km). Jag sprang första dagen till Hässleholm, andra dagen till Löberöd och tredje dagen till Smygehuk. Jag gjorde det för att jag älskar Skåne och jag tyckte det var en rolig grej. Mitt huvud tänkte inte en enda gång på att jag inte ville och min kropp fungerade hyfsat.  Iden till loppet kom i mitt huvud en dag då jag undrade var Skånes nordligaste punkt fanns och om där var en skylt. Jag mailade Osby kommun som tog tag i saken och mätte ut exakta koordinater samt satte upp en skylt. Inte nog med det utan tre man från Osby kommun var med vid starten, två kommunalpolitiker bl a kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson och ej namngiven då jag inte kom ihåg namnet samt Robin Carlsson som var ansvarig för utmätningen och skyltuppsättandet. Ett stort tack till Er i Osby kommun.

Den 16 aug på förmiddagen, i ett fantastiskt sommarväder, paddlade jag runt i Malmö Kanaler. Det var en fantastisk upplevelse att se Malmö lite grann från nedan i ett simfågelperspektiv eller hur jag ska uttrycka mig. Sträckan jag paddlade var ungefär sex och en halv kilometer och från att jag började pumpa upp min luftkajak vid Malmö Kanotklubb till jag hade packat ner den i ryggsäcken igen efter paddlingen, så hade det gått lite drygt två timmar. Det var två timmar av härlig njutning över att få glida fram och se och upptäcka Malmö på ett lite annorlunda sätt.

För mig finns det några "natur"liga måsten varje år och ett är att vandra eller springa Blåvingeledens 9 km i bland annat Drakamöllans Naturreservat när ljungen står i blom och man tror att man befinner sig på skotska hedar. Det är så vackert och med denna film hoppas jag kunna få någon att ta sig till Drakamöllan nu i augusti eller nästa år i augusti och uppleva färgprakten. Med mitt sommarkort från Skånetrafiken som gällde från den 15 juni t o m i dag den 15 augusti har det varit så lätt att komma ut överallt i Skåne. I dag tog jag bussen från Ystad och sprang (smålunkade) sedan runt och tog sen bussen hem igen. Jävligt smidigt!

En härlig söndagsvandring på 8 km och 2 timmar genom de vackra Hagestads och Sandhammarens naturreservat. Nä, jag springer sannerligen inte bara i naturen utan jag promenerar och vandrar och bara är där och njuter ungefär som tjuren Ferdinand, hi hi. För en sak är då säker, livets bästa lyckopiller och energigivare är att vara ute i naturen. Nu i slutet på maj så blommar liljekonvaljerna som finns i massor längs med stigarna vi tog, se karta i slutet på filmen. Att hitta till Hagestad och Sandhammaren gör man genom att köra t ex Kustvägen från Ystad förbi Kåseberga och Löderups strandbad, sedan finns det skyltar.

Hallands Väderö tillhör Skåne trots namnet och är ett naturreservat utanför Bjärehalvön. Ön är ca 3 km lång och knappt en km bred. Vill man besöka ön, som verkligen är värd ett besök så tar man turbåt från Torekov med Väderötrafiken. Det är en mycket omväxlande natur på Hallands Väderö och man hittar lätt då lederna är märkta. Det också finns skylthänvisningar med avståndsinfo. I filmens början kan ni se den led jag och frun vandrade, vilket blev i stort sett 8 km. Vädret var bra och solen kom mitt på dagen, vilket gjorde besöket än trevligare. Vi åkte båt till Hallands Väderö kl 10.00 och hem 15.20 så vi hade ungefär 5 timmar på ön, vilket behövs om man vill utforska den utan stress. Det finns ett kaffe' där turbåten lägger till. Filmens syfte är att visa miljön och naturen så att eventuella tittare kan bli intresserade och vilja åka dit en dag eller två för det finns övernattningsmöjligheter på ett vandrarhem på ön.

Att uppleva vårfåglars kvitter i kontrast med smällandet från det militära övningsfältet Revingehed är vad man kan få göra om man vandrar runt Krankesjön. Men fåglarna verkar inte störas utan kvittrar vidare trots smällarna, som hörs då och då. Som vandrare stördes inte heller jag, då man ju vet att det inte är allvar som i Ukraina. Hur som helst så är det en platt vandring helt befriad från backar. Det är inte Skånes vackraste sjö men inbjuder ändå till en härlig vandring och om man är intresserad av fåglar så är det ett säkert kort med bra span över sjön från fågeltornet vid parkeringen och från den övertäckta bryggan som går rakt ut i vassen.

Gamla kyrkogården i Malmö precis mitt i centrum bredvid Gustav Adolfs torg är en skånsk pärla i slutet på mars/början på april då scillan täcker marken så vackert blå. Har ni möjligheter så åk dit och njut. Vandra runt bland gravarna och föreställ er hur de som där vilar sedan lång tid tillbaka levde. Jag är kanske lite konstig men jag går gärna på gamla kyrkogårdar och läser på gravstenar och fantiserar hur de hade det. Ingenting är rätt och ingenting är fel. Men fel är det verkligen inte att bese kyrkogården med alla sina vackra scilla om man bor i närheten eller ska till Malmö i mars/april.

Den 2 september 2021 tog jag och frun linfärjan mellan Barum och Ivön för att vandra runt Skånes största ö. Linfärjan drivs av två vajrar som är nedsänkta i vattnet. Överfarten tar 7 minuter och är gratis. På den ca 18 km långa vandringen i ett härligt sensommarväder vandrade vi bland annat förbi Ungsmunnarnas naturresevat (ungsmunnar är typ grottor i kalkberget) innan vi kom till Ivö klack och den gamla kaolin och kalkgruvan. Vandringen gick sedan över Ivöns högsta topp 134 m och vidare genom rester av torpares gamla husgrunder till ruinerna av den från 1200-talet gamla Biskopskällaren. Vid Ivö klack finns det olika markerade leder förbi bl a den gamla kaolinbrytningen och resterna av de gamla torparboställen.