Cyklade rundor 
Har cyklat många rundor i Skåne under årens lopp men aldrig dokumenterat dem varför jag får börja från noll. Rundorna jag cyklar läggs in vartefter med nyaste, senast cyklade först. Då jag ju också springer, vandrar och paddlar parallellt för att dokumentera Skåne, så kommer "cyklade rundor" att fyllas på här med ett par tre/månad från juni 2021 och framåt. Mina rundor är i de flesta fall anpassade för turistcykling.

Cykling runt sjön Immeln, 48 km med start och mål i Breanäs den 1 september 2021
I min fortsatta dokumentation av Skåne vad gäller spring, vandring, paddling och cykling, så cyklade jag runt Skånes tredje största sjö Immeln på små grusvägar och lite större asfalterade vägar den 1 september i ett underbart sensommarväder.  Dock ska sägas att man ser inte så mycket av sjön Immeln när man cyklar på grund av den lummiga naturen. Jag utgick från Breanäs vid Immelns strand dit jag återkom efter 48 kilometers cykling. Jag cyklade de första kilometerna på små grusvägar för att under den senare delen cykla på glest trafikerade vägar. Nedan en knapp fyra minuter lång film som får visa atmosfären kring vägarna runt sjön.

Vombsjön runt 35-km loppets sträckning med start i Öveds kloster (inte Veberöd där starten annars är) 
den 13 maj 2021
Jag har aldrig cyklat något av Vombsjön runts motionscykellopp (tre distanser på 35 km, 65 km och 100 km), som alltid går den första lördagen i augusti sedan 1971. Jag har dock cyklat runt sjön flera gånger. Då jag ville dokumentera rundans sträckning och atmosfär så filmade jag 35 kilometersrundan den 13 maj 2021. Jag cyklade dock inte från där starten är i Veberöd utan från Öveds kloster. Min uppfattning om rundan är att den är trevlig att cykla men cyklar man med mindre barn kan väg 104 vara lite jobbig då det kan vara ganska mycket trafik. Väg 104 cyklar man mellan Harlösa och Öveds kloster. Som både natur-, motions- men också lite nostalgiälskare tycker jag att man ska stanna till vid nostalgimacken i Harlösa och se några äldre bilar bland annat. Krankesjön och dess fågeltorn tycker jag också kan vara värt ett stopp. Jag stannade dock inte där denna gång.   Nedan en fyra minuter lång film från cykelsadeln och sist en karta över rundan.


Humleslingan 47 km runt Ivösjön, (start om mål i Bromölla), 47 km den 19 september 2020

Den 19 september 2020 cyklade jag Humleslingan, eller rättare den större delen av den markerade gamla bilvägen runt Ivösjön med undantag för där det fanns lämpligare väg att cykla så att jag slapp den på sina ställen ganska intensiva trafiken. Jag nyttjade Sverigeleden ut från Bromölla mot Näsum och efter Råby cyklade jag den fantastiska cykelleden Banvallsleden som kommer från Sölvesborg. På Banvallsleden får man cykla igenom en gammal och speciell tågtunnel. Upp till Näsum är det ca 13 km. Därefter bär det ut på trafikerade och kuperade vägar mot Vånga (där det finns en skidbacke med lift). Efter Vånga cyklar man parallellt längs med Ivösjön och en kort bit från Ivösjöns camping och färjan som går ut till Ivön.

Bäckaskogs slott passeras innan man vänder vänster förbi Kjuge, Gualöv och tillbaka till Bromölla. Turen är 47 km och som jag tycker mycket omväxlande både vad gäller atmosfären runt Humleslingan och cykelbarheten. En tur som jag kan rekommendera. Det lär dock  vara ganska mycket trafik under turistsäsongen. Bilkarta och information om Humleslingan 50 km runt Ivösjön finns på Humleslingans hemsida, men den väg som jag cyklat är mer lämplig att cykla än deras kartas väg. På min karta, som jag tyvärr fick dela upp i två p g a strul med mobilen och programmet Topo GPS som skapar kartan finns de vägar jag valde.