Sverigeleden i Skåne går från Blekingegränsen (Näsum) i huvudled till Helsingborg samt till Ystad och Trelleborg i delleder, total distans ca 37 mil

Jag cyklade Sverigeleden i Skåne under 4 dagar, den 12, 14, 19 och 30 augusti 2020, totalt ca 37 mil

Sverigeledens huvudled går från Karesuando till Helsingborg och är ca 260 mil men med förgreningar i alternativleder är den ca 400 mil. I Skåne går Sverigeleden från Blekingegränsen några kilometer norr om Näsum först till Önnestad utanför Kristianstad, där den delar sig i en led till Helsingborg (huvudleden) samt i en led ner till Svenstorp där den delar sig ytterligare en gång i en led till Ystad och i en annan led till Trelleborg. Leden i Skåne är ca 35 mil. På Svenska Cykelsällskapets hemsida kan man läsa mer om leden och även köpa kartor. Sverigeleden är markerad med gröna skyltar med en vit cykel och vit text för Sverigeleden. Man bör ha en karta på papper eller i mobil när man cyklar leden då det på vissa ställen saknas en och annan skylt. Jag använde mig av satellitkartan (se karta nedan) där olika cykelleder i Sverige är markerade och där man kan se var man befinner sig på leden. Det är bara en vanlig hemsida som man kan ha öppnad i sin mobil. Jag använde mig också av kartan som finns på Swedenbybikes hemsida (se karta över Skåne nedan, kartan har dock modifierats av mig). Sverigeleden är inte så fantastiskt bra skyltad som de tre nationella lederna men den är ändå bra markerad. Nedan beskriver jag ganska kort i text, karta samt i filmer på ca 4 - 6 minuter mina etapper. I filmerna försöker jag bara beskriva atmosfären och cykelbarheten sett från cykelsadeln. Sevärdheter längs leden beskrivs bara i film om de kan filmas från cykeln och leden. Jag delade in mina etapper i Blekingegränsen/Näsum till Önnestad. Etappen från Önnestad på huvudleden cyklades till Höör (Sätofta och Jägersbo camping några kilometer från Höör centrum). Från Höör cyklade jag sedan till Helsingborg, vilket är huvudledens start eller slut. Tillbaka till Önnestad cyklade jag sedan via Svenstorp till Ystad i en etapp och i en etapp från Svenstorp till Trelleborg.


Blekingegränsen/Näsum - Önnestad, ca 70 km, den 14 aug 2020

Etappen börjar vid skyltarna. som visar Skåne/Blekingegränsen norr om Näsum och slutar i Önnestad där Sverigeleden förgrenar sig i huvudleden till Helsingborg och i delleder ner till Ystad och Trelleborg. Etappen börjar ganska snart på en lättcyklad gammal banvallsled ner mot Bromölla och Sölvesborg. Strax innan Råby måste man dock se upp när Sverigeleden viker av från banvallen på en parallell grusväg mot Bromölla. Jag såg inte varken grusvägen eller Sverigeledens skylt så jag fortsatte i drygt fyra kilometer ner mot Sölvesborg. Jag fick cykla tillbaka. I filmen görs en markering där man ska svänga av. Från banvallsleden några km från Bromölla går sedan leden i huvudsak på biltrafikerade vägar genom jordbrukslandskap. Då jag cyklade efter satellitkartan och Swedenbybikes kartor cyklade jag tillbaka från Bäckaskogs slott och ej den markerade Sverigeleden fram till Önnestad (se kartan nedan). Etappen får anses vara ganska lättcyklad även för ovana cyklister då den är väldigt lite kuperad. Dock så är det på vissa vägsträckor en hel del trafik.

Nedan finns en film från etappen. Jag försöker visa på ledens  cykelbarhet och atmosfär. Jag gör inga direkta djupdykningar i sevärdheter. Efter filmen finns en karta skapad i Topo-GPS med hjälp av min mobil. Kartan visar vägen från Blekingegränsen till Önnestad med en felkörning på nästan en mil då jag cyklade på Banvallsleden och missade avtagsvägen mot Råby och Bromöll. Den visar också vägen upp till Bäckaskogs slott där jag stannade och rastade och sedan cyklade tillbaka enligt kartan nedan via Kiaby, Fjälkinge, Balsby, Torsebro och Färlöv till Önnestad. Markeringar av Sverigeleden förekommer på sina ställen lite sporadiskt och är på de ställena en omöjlighet att köra efter om man inte också har Sverigeledens karta som finns att köpa på  Svenska Cykelsällskapets hemsida . Bortsett från min felkörningen på Banvallsleden så är etappen min cyklade väg ca 70 km. Jag cyklade etappen på 5 timmar inkl min felkörning på Banvallsleden (nästan en mil). Jag har skapat en GPX-fil som finns under appen TOPO-GPS, vilken är densamma som kartan nedan.


Önnestad - Höör (Sätofta, Jägersbo camping), 55 km, den 14 augusti 2020

Etappen börjar i Önnestad och slutar vid Jägersbo camping i Säfofta, Höör och är 55 km lång. Etappen får anses vara lite tuffare, då den är ganska kuperad då den går över och på Linderrödsåsen upp och ner från strax efter Vinslöv till Södra Rörum. Det är också på vissa vägsträckor en hel del trafik i semestertider.

Nedan finns en film från etappen. Jag försöker visa på ledens  cykelbarhet och atmosfär. Jag gör inga direkta djupdykningar i sevärdheter. Efter filmen finns en karta skapad i Topo-GPS med hjälp av min mobil. Kartan visar vägen från Önnestad till Jägersbo camping i Sätofta 4 km från Höör centrum. Överraskande så var denna etappen ganska bra skyltad men man behöver ändå en karta på papper eller i mobil. Jag cyklade etappen på ca 3,5 timmar. Jag har skapat en GPX-fil som finns under appen TOPO-GPS, vilken är densamma som kartan nedan.

Höör (Sätofta, Jägersbo camping) - Helsingborg, 85 km den 12 augusti 2020

Höör - Helsingborg var den första Sverigeledsetappen jag körde då frun hade ett ärende i Höör, så därför hängde jag på cykeln på bilen och åkte med. Jag hade i och för sig ändå tänkt ha Höör och Jägersbo camping som ett etappslut och en etappbörjan då man lätt kan ta med cykeln på tåget från och till Höör. Etappen börjar med cykelväg i några kilometer men sedan blir det vägar som på sina ställen under högsommaren är om inte mycket så i alla fall ganska trafikerade fram till ca en mil innan stationen och hamnen i Helsingborg. Under den sista ca milen är det cykelväg. Etappen går mest i jordbrukslandskap och passerar bara små samhällen med undantag för Ekeby. Man passerar dock två slott, Trolleholms och Knutstorps.

Nedan finns en film från etappen. Jag försöker visa på ledens  cykelbarhet och atmosfär. Jag gör inga direkta djupdykningar i sevärdheter. Efter filmen finns en karta skapad i Topo-GPS med hjälp av min mobil. Kartan visar vägen från vägen från Jägersbo camping i Sätofta 4 km från Höör centrum till Helsingborg vid stationen och hamnen. Etappen får anses vara ganska lättcyklad även för ovana cyklister då den är väldigt lite kuperad. Dock så är det på vissa vägsträckor en hel del trafik i semestertider. Överraskande så var denna etapp väldigt bra skyltad men man behöver ändå en karta på papper eller i mobil. Jag cyklade etappen på fem timmar. Jag har skapat en GPX-fil som finns under appen TOPO-GPS, vilken är densamma som kartan nedan

Önnestad - Svenstorp - Ystad 100 km, den 30 augusti

Etappen börjar i Önnestad, dit jag åkte med Skånetrafiken (tåg från Ystad med byte i Lund mot Kristianstad) med min cykel, som numera får tas med gratis, helt suveränt, Tack Skånetrafiken! Från Önnestad går leden genom jordbrukslandskap, förbi Vittskövle bland annat och ner till Degeberga där det sedan blir ganska kuperat tidvis ända till Andrarum. Från Tomelilla blir det också lite mer kuperat innan man kommer till havet vid Nybrostrand. Vid Svenstorp ca 13 km innan Ystad delar sig leden i två leder, en till Trelleborg och en till Ystad.   Från Nybrostrand går leden parallellt med havet fram till Ystad, där jag slutade etappen vid Ystad station. Leden cyklas nästan uteslutande på mindre vägar med gles trafik, undantag genom några samhällen och de sista 5 kilometerna in till Ystad, som cyklas på cykelbana eller väg utan trafik. I dag har jag verkligen gjort en rundresa med först tåg och sedan cykel från Ystad station till Önnestad och sedan tillbaka till Ystad station på cykel. Etappen från Önnestad blev som Sverigeleden angivit, 100 km (87 till Svenstorp + 13 till Ystad)

Nedan finns en film från etappen. Jag försöker visa på ledens cykelbarhet och atmosfär. Jag gör inga direkta djupdykningar i sevärdheter utom om de finns direkt vid leden. Efter filmen finns en karta skapad i Topo-GPS med hjälp av min mobil. Kartan visar vägen från Önnestad till Ystad via Svenstorp som är lite av en knutpunkt för Sverigeleden. Etappen var bra skyltad men i Degeberga missade jag en skylt till höger så det blev någon kilometer extra, då jag fick cykla tillbaka. Men även om etappen var bra skyltad så behöver man ändå en karta på papper eller i mobil för på vissa ställen är det långt mellan skyltarna. Jag cyklade etappen på ca 5,5 timmar. Jag har skapat en GPX-fil som finns under appen TOPO-GPS, vilken är densamma som kartan nedan.

Denna etappen var den sista för mig på Sverigeleden i Skåne, så nu är också den leden cyklad och filmad.

Svenstorp - Trelleborg 62 eller 72 km den 19 augusti 2020

Etappen börjar i Svenstorp en dryg mil norr om Ystad och slutar vid Turistbyrån/stationen i Trelleborg och är antingen 62 km lång eller 72 km lång beroende av vägval. I början och i slutet går de båda alternativa vägarna tillsammans men skiljer sig efter drygt 2 mil där den skyltmarkerade Sverigeleden går ner till kusten via Charlottenlund alle och den GPS-styrda Sverigeleden enligt går mot Snårestad och sedan inne och upp och ner i det skånska jordbrukslandskapet för att åter förena sig med den skyltade Sverigeleden i Skateholm. Då jag bara för en månad sedan cyklade Sydkustleden som går längs med kusten, så cyklade jag den en mil längre vägen inne i landet. Den vägen är mycket tuffare att cykla än längs med kusten. Dock är det nästan ingen trafik på de vägarna medan det är separat cykelbana längs med kusten. Om man gillar hav, turism och mycket folk på sommaren ska man välja kustvägsalternativet annars inlandsalternativet.

Nedan finns en film från etappen som visar den 72 km långa vägen med alternativ inland från Snårestad till Skateholm. Jag försöker visa på ledens cykelbarhet och atmosfär. Jag gör inga direkta djupdykningar i sevärdheter. Efter filmen finns en karta skapad i Topo-GPS med hjälp av min mobil. Kartan (den blå vägen) visar vägen från Svenstorp till Trelleborg som jag cyklade och den röda vägen med sträckan nere vid havet är den Sverigeledsskyltade vägen. Etappen var bra skyltad där jag körde på den skyltmarkerade vägen och även där jag inte denna dag cyklade. Vet dock att den är bra skyltad även där då jag då och då cyklar eller springer den vägen. Dock så behöver man ändå en karta på papper eller i mobil. Jag cyklade etappen på ca 4,5 timmar. Jag har skapat en GPX-fil som finns under appen TOPO-GPS, vilken är densamma som kartan nedan.