SL2 Nord till sydleden går från Hårsjö till Trelleborg, 325 km, 33 etapper  

   Ledens sträckning (325 km med 33 etapper, varav fem är korta transportleder) kan ses på kartan och när jag sprang dem.  Kartan ger dock bara en övergripande bild av leden.  Detaljerad karta med kartplanering finns på Skåneledens sida. Jag sprang  i regel mer än en etapp/dag och det kan ibland vara smärre skillnader i min beräkning av distanser (med hjälp av appen Runkeeper) och Skåneledens mätningar. Mitt spring av Skåneled 2, SL2, Nord till sydleden började den 19 maj och avslutades den 1 juli. Jag sprang de drygt 33 milen (jag fick leden till 335 km) under tio dagsetapper.  En sammanfattningsfilm över hela ledens 32 etapper kan ses nedan.  GPX-filer kan laddas ner till mobil för varje etapp på SL2 skaneleden.se. Man måste då ha en app i mobilen. Jag använder mig av appen Topo GPS för karta över etappen och som också visar exakt var jag befinner mig. Skåneleden är väldigt bra utmärkt men mobilkartan ger extra trygghet att hitta rätt väg.  Under varje etapp beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser.  För varje etapp finns två filmer, en kortare (1 - 5 min) med musik och en längre (5 - 8 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever, tankar och minnen.. Under varje etapp finns också 4 bilder.   Nord till sydleden är en skogsled i norr men går i mer  jordbruksmiljö i söder fram till havet i Trelleborg. Leden har många pärlor, bl a etapperna runt Finjasjön,  Göingeåsen,  Rövarekulan, Romeleåsen och sjöarna i söder. Leden bjuder på vacker härlig bokskog på i stort sett alla etapper.  Scrolla bara nedåt så kommer etapperna i Skåneledsordning.

Etapp 1, Hårsjö - Olastorp, 4 km den 19 maj 2019

Jag åkte tåg från kl 05.30 i nästan tre timmar från Ystad till Vittsjö den 19 maj med två tågbyten för att kunna springa den första etappen och ytterligare två etapper på SL2-leden med slutmål Hässleholm station. Från Vittsjö station var det drygt 6 km transportspring till vindskyddet i Hårsjö, där Nord till sydleden börjar.  Den första etappen på SL2-leden går från Hårsjö till Olastorp och är knappt 4 km lång. Den går i stort sett bara i skog. Den är relativt lätt att springa då den är så kort även om etappen är lite kuperad. Jag sprang sträckan i lugnt tempo långt under timmen.  Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Etappen avslutas vid vindskyddet vid Olastorp, 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 2, Olastorp - Vedema, 13 km den 19 maj 2019

Den andra etappen på SL2-leden går från Olastorp till Vedema och är 13 km lång. Etappen kan sägas vara uppdelad i tre delar. Den första tredjedelen är av medelnivå enligt Skåneledens nivåbedömningar och går på skogsstigar. Den andra tredjedelen går på fina skogsvägar och är mycket lätt. De sista 3 - 4 kilometerna går mest på steniga skogsstigar och är mycket kuperad och den är enligt mig utmanande. När man kommer till etappslutet i Vedema finns det en mycket fin öppen rastplats med övernattningsmöjligheter i kanten av den vackra bokskogen. Där finns också toalett och rinnande vatten från kran. Jag sprang sträckan i lugnt tempo inkl rast i Vedema på 2,5 timmar. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Markeringar av Skåneleden är för det mesta mycket lätta att se, då de är ofta förekommande men ibland behöver man GPX-filen, så den är en trygghet att ha laddat ner. Jag lyckades springa bort från leden vid ett stigskäl (stigars svar på vägskäl) men kollade på GPX-filen och såg då direkt att jag valt fel stig.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 3, Vedema - Hässleholm, 22 km den 19 maj 2019

Den tredje etappen på SL2-leden går från Vedema till Hässleholm och är 22 km lång. Etappen är lite kuperad i början men planar sedan ut. Det som gör den lite jobbig är att den är tämligen lång. Den går mestadels på skogstigar, skogsvägar med varierat underlag. I Hässleholm från Finjasjön och de sista 5 kilometerna har man dragit den genom bokskogen på stigar nästan som en labyrint kors och tvärs för att den inte ska gå på cykelvägar eller bredvid trafikerad väg. Det är en mycket fin dragning man gjort då jag tycker det är lite jobbigt att springa länge bredvid trafik. Jag tog ganska slut på den etappen efter halva p g a för mycket träning dagen innan  så sträckan tog mig  lång tid att avverka, drygt 4,5 timmar.  Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men så klart i Hässleholm. Etappen avslutas vid Hässleholms station.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 4, Hässleholm - Göingeåsen, 12 km den 22 maj 2019

 Den fjärde etappen på SL2-leden går från Hässleholm till Göingeåsen och är 12 km lång. Den går från Hässleholm centrum (stationen) , genom hembygdsparken, sedan genom Magle vattenrike och därefter mest i skog. Etappen är platt första delen, småkuperad andra delen och ganska tuff mot slutet upp på Göingeåsen. Etappen slutar vid ett mycket vackert och högt beläget vindskydd med utsikt mot Finjasjön   Det tog mig lite mindre än två timmar att småspringa etappen.  Det finns inga inköpsmöjligheter på sträckan mer än så klart i Hässleholm men man kan också vandra/springa ner till Tormestorp samhälle (ca 2 km från vindskyddet) för inköp.  Då det var mycket logistik med tåg och buss, transportspring till etapper och från etapper så tog jag bara etapp 4 från Hässleholm till Göingeåsen under en dag. Efter den etappen delar sig Nord till sydleden och etapp 4A, 4B och 4C går runt Finjasjön i en rundslinga och tillbaka till Hässleholm medan etapp 5 fortsätter söderut ner till Lillsjödal och mot Höör. För att jag ska ta dem i ordning så tar jag 4A - 4C under en dag (är ca 50 km inkl transportspring från Tormestorp till Göingeåsen). Om jag skulle tagit hela sjörundan så hade den blivit ca 6 mil och målet är mellan 3 - 5 mil/dag de dagar då jag springer.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se    med både GPX-fil och info

Etapp 4A, Göingeåsen - Hovdala, 11 km den 4 juni 2019

 Etapp 4A på SL2-leden går från Göingeåsen till Hovdala slott och är 11 km lång. Den går först upp och ner på Göingeåsen och är där ganska tuff. Den senare delen av etappen är dock relativt lätt och går i stort sett på okuperade stigar och vägar. Leden är kategoriserad som medel av Skåneleden, vilket jag tycker stämmer bra även som spring. Det tog mig drygt två timmar att småspringa etappen. Den är bra markerad på de flesta ställen men vid Hovdala är det en fördel att ha antingen en karta eller GPX-filen nedladdad, då leden först går en runda på ca 10 km för att komma tillbaka till Hovdala slott igen för att där efter gå längs Finjasjön mot Skyrup.  Det finns inga inköpsmöjligheter på sträckan men antar att man kan fika på Hovdala slott under sommarsäsongen. Strax efter Hovdala slott (100 m) finns en kran med dricksvatten och också toaletter.    Utöver denna etapp sprang jag också 4B och 4C, totalt 45 km, från Göingeåsen via Hovdala slott och Skyrup till Hässleholm station. En sträcka på 45 km enligt Runkeeper och inte 47 som Skåneledsidan säger. Jag äntrade tåget i Ystad redan 04.30 och var framme vid vindskyddet i Göingeåsen, kl halv åtta. Så man får vara beredd att starta tidigt och åka länge med den heltäckande Skånetrafiken om man vill vandra/springa dagsetapper utan att ligga över längs med leden. Hem tog det dock bara 2 timmar med tåg.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 4B, Hovdala - Skyrup, 19 km den 4 juni 2019

Etapp 4B är lång, 19 km enligt min Runkeeper och  20 km enligt Skåneledssidan. Den första hälften är en runda som går från Hovdala slott och tillbaka till slottet. De 10 kilometerna var för mig mycket tuffa då de går på stigar med sten, rötter och upp och ner. Det är dock en mycket härlig skogsvandring med varierande trädarter. På denna runda kommer man till Nordens största trädhus, som dock inte var öppet då jag var där (kaffe och restaurang). Den senare delen av etappen är mer lättsprungen och går mycket längs med Finjasjön. Etappen tog nästan 4 timmar för mig med filmande, fotande och två raster. Vid etappslut i Skyrup kan man äta, fika vid Skyrups golfbana.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 4C, Skyrup - Hässleholm, 16 km den 4 juni 2019

Etappen går den första hälften genom kuperad skog (bok och blandskog)  och slutligen genom en alsumpsskog på ca 2 km spångar. Den längsta sammanhängande spången är 1,3 km lång. Den andra hälften går längs med  Finjasjön och slutligen på stigar och vägar in mot Hässleholms station. Jag vill gärna rekommendera en vandring runt Finjasjön etapp 4 t o m 4C, totalt 57 km, då leden är omväxlande och bjuder på mycket vacker skogs- och sjövandring. Jag sprang/gick etappen på 3 timmar. Jag blev ganska trött mot slutet då dagen bjöd på mycket sol utan skugga. Annars går nog drygt tre mil av de tre etappernas 45 km inne i skog där solens strålar inte når ner och där det känns ganska svalt även om det är varmt. Myggmedel rekommenderas också på sommarhalvåret.  Inköpsmöjligheter finns vid etappstart, etappmål och några kilometer innan Hässleholm station vid en kiosk som man passerar.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 5, Göingeåsen - Lillsjödal, 12 km den 7 juni 2019

 Den 7 juni startade jag åter från vindskyddet på Göingeåsen för att ta mig an etapp 5, 6, 7 och 8 till Bjeveröd. Jag kom att starta relativt sent p g a väderutsikterna (vill helst filma i sol och inte i regn) så frun körde mig i bil till parkeringen 50 m från vindskyddet. Etapp 5 på SL2-leden går från Göingeåsen till Lillsjödal och det fint belägna vindskyddet där och är 12 km lång. Den går först upp och ner i den vackra bokskogen på Göingeåsen och är där ganska tuff. Den senare delen av etappen är dock relativt lätt och går i stort sett på okuperade stigar och vägar utom den sista kilometern som går i kuperad bokskog. Leden är kategoriserad som medel av Skåneleden, vilket jag tycker stämmer bra även som spring. Det tog mig drygt två timmar att småspringa etappen. Det finns inga inköpsmöjligheter på sträckan.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 6, Lillsjödal - Maglebjär, 21 km den 7 juni 2019

Etapp 6 Lillsjödal - Maglebjär är 21 km lång och är mycket lätt. Etappen går till stora delar på vägar av olika slag (asfalt, bra grusvägar och skogsvägar). Eftersom etappen är ganska lång så är den väl inte den roligaste med sitt vägspring även om den går i skog och vacker natur samt genom jordbruksmiljöer. Man passerar strax innan etappmålet Maglebjär det gamla vinterparadiset Frostavallen som byggdes på 30-talet, där det då fanns hoppbacke, rodelbana, slalombackar, skridskobana på Vaxsjön och skidspår i omgivningarna. Malmö- och Lundabor kom farande i tusental till stationen Sjunnerup. En station man passerar under etapp 7. Etappen tog mig 3,5 timmar att avverka inkl några raster. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men man kan vandra längs transportleder till antingen Sösdala eller Tjörnarp (båda är 3 km långa) för att handla eller ta tåg till leden eller åka därifrån.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 7, Maglebjär - Onsvalakällan, 11 km den 7 juni 2019

Etapp 7 på Skånled 2 är samma som etapp 8 på Skåneled 3 och är 11 km lång. Jag sprang den etappen i mars och jag har kopierat texten nedan. Att jag gjort det är för att jag inte har exakt samma uppfattning om etappen i dag den 7 juni som  då jag sprang den med oklädda träd och buskar och med lite blött underlag, vilket jag inte upplevde i dag. Den första hälften är mycket lättsprungen och den andra hälften är nästan lika lättsprungen.  Skillnaden att springa etappen den 7 juni mot i mars är att den är mycket vackrare med sin klädda natur (mycket bokskog) och torra underlag samt alla fåglars serenader. Ni kan ju också titta på de olika filmerna och jämföra etappen då i mars och den 7 juni.

Så här skrev jag i mars om etappen

Etapp 8 på Skåneled 3, Maglebjär till Onsvalakällan är drygt 11 km lång och går i början på vägar genom sommarstugeområden vid Sjunnerup. När man sedan passerat över den mycket trafikerade vägen mellan Höör och Hässleholm, kommer man in i befriande lugna omväxlande bok- och granskog med ett och annat kalhygge. På vissa ställen var det vattendränka stigar men överlag var etappen ändå lite torrare än delar av de andra etapperna jag sprang under dagen. Inne i skogen är det lättkuperat men mycket nedfallna grenar, gör att man får ha full fokus på underlaget. Vindskyddet vid Onsvalakällan ligger fint inbäddat i terrängen. De elva kilometerna tog mig 1 timme och 45 minuter att avverka. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se   med både GPX-fil och annan info

Etapp 8, Onsvalakällan - Bjeveröd, 5 km den 7 juni 2019

Etapp 8 är en mycket kort etapp på bara 5 km på bara nästan plana skogsvägar. Vid Bjeveröd som tillhör  Fulltofta naturresevat finns Skåneledens egna vindskydd och där finns också ett jättestort 25 kvm stort vindskydd byggt i sten och med eldstad inne i en hörna. Är en pärla för lite större grupper. Där finns stora ängar för fri camping, toalett, vatten och fiskedammar. Många bäckar forsar fram i området och över dessa är det anpassat för rullstolar. Att jag skriver lite extra om Bjeveröd är lite av nostalgi, då jag varit där med många skolklasser, och egna barns fritid mm och haft lite frilufts- och äventyrsliv. Från Bjeveröd är det ca 3 km  till busshållplatsen i Ludvigsborg, dit jag fick springa fort då bussarna bara går en gång/timme och jag hade knappt 20 minuter till bussen skulle gå. Det finns inga inköpsmöjligheter längs med leden (dock i Ludvigsborg). Etappen tog knappt 40 minuter. (texten är i stort sett kopierad från då jag sprang denna etapp i mars då den var en del av Ås till ås-leden. Jämför gärna filmerna för skillnaden är stor vad gäller växtligheten från mars till juni så klart. Då jag laddade kameran lyckades jag ställa om formatet omedvetet så filmerna ändrar format i slutet. Jag fick också filma med kameran i handen utan stabiliseringshandtag då jag lyckades tappa bort en klämma som skulle hålla kameran på plats.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 9, Bjeveröd - Hörby Ringsjöstrand, 17 km den 16 juni 2019

Etapp 9 Bjeveröd - Hörby Ringsjöstrand, nästan 17 km bjuder på omväxlande natur. Mörka granskogar, sköna bokskogar, bäckar som forsar fram. Leden går förbi Fulltofta Naturcenter där man kan fika under sommarsäsongen. Vid Hörby och de sista 5 kilometerna går leden uteslutande på vägar. Vid Hörby Ringsjöstrand finns möjlighet att campa eller hyra stuga samt äta och fika. Etappen tog mig 3,5 timmar att avverka. Jag hade lite problem med min tekniska utrustning på grund av fukt men det ordnade sig så småningom då solen kom vid lunchtid. Inköpsmöjligheter finns som jag nämnt i Fulltofta Naturcenter, Hörby Ringsjöstrand och inte långt från leden i Hörby.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 9A, Åkes rundled, 10 km den 16 juni 2019

Etapp 9 A, Åkes rundled går som namnet säger runt i 10 km och kommer tillbaka till utgångspunkten, en liten bit från Fulltofta naturcenter. Den börjar ca 7 km efter att man sprungit/vandrat från Bjeveröd mot Hörby Ringsjöstrand. Det finns två vindskydd strax innan Naturcentret. Etappen förbinder också SL3-leden. Etappen går i stort sett bara på skogsstigar och i tät skog. Inköpsmöjligheter finns vid naturcentret under högsäsong (fika). Etappen tog mig 2 timmar att avverka då det var ganska surt i markerna efter nattens regn.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 10, Hörby Ringsjöstrand - Rövarekulan, 13 km den 16 juni 2019

Etapp 10 börjar med i stort sett 5 km på väg för att sedan bli oerhört tuff, då man lämnar Ringsjön och tar sig mot åsen vi Gudmuntorp. Då jag sprang där var stigarna nästan helt igenvuxna och inte nedtrampade. Vegetationen var meterhög så därför var det tufft. Antar att det inte är så igenvuxet alltid. De sista 3 kilometerna gick sedan åter på väg så det var där mycket lättsprunget. Rövarekulans vindskydd låg bara ca 100 m in från vägen. Det är ca 2 km till busshållplats. Etappen tog mig 2,5 timmar att springa mycket på grund av det oerhört höga gräset, nässlor, tistlar som fanns på stigen efter 5 km till ungefär 10 km. Det finns inköpsmöjligheter vid Hörby Ringsjöstrand camping och restaurang och också möjlighet att campa. På sina ställen där det var mycket igenvuxet var det lite svårt att se Skåneledsmarkeringarna, så där var det verkligen bra att ha GPX-filen nedladdad.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 11. Rövarekulan - Höghult, 9 km den 18 juni 2019

Efter att ha åkt tåg och buss från Ystad till busshållplats Rollsberga, som ligger 3 km) från etappstarten i Rövarekulan startade jag strax efter kl åtta i en härlig sommardag. Jag befarade att det skulle bli mycket varmt och att jag i det öppna landskapet skulle få mycket sol på mig de tre etapper jag skulle springa. Etapp 11 till Höghult, etapp 12 till Krankesjön och etapp 13 till Väderkullen. Totalt 34 km på Skåneled och och knappt 9 km från och till busshållplats i Rollsberga resp Veberöd.
Starten för etapp är magisk då man springer i det vackra och härliga Rövarekulans naturreservat upp och ner och längs med Bråån som rinner nere i ravinen. Efter de första mycket vackra  kilometerna bär det sedan ut i öppna landskap på vägar men även längs med ängar där gräset var om inte meterhögt så inte långt därifrån. Dessa ca 2 km i grässpring var inte lätta då det verkade som jag var den första som trampade ner gräset för denna sommar.  Etappslutet Höghult ligger i en bokskog, som är lite som  en skogsö i jordbrukslandskapet. Där finns ett bra vindskydd, toalett, vatten och ved. Precis som det ska vara på en bra vandrarrastplats. Då det var jobbigt att springa i det höga gräset tog etappens 9 km mig en timme och 40 minuter. Jag njöt dock länge av Rövarekulan,  som verkligen är värt ett besök. Det finns inköpsmöjligheter i Löberöd, som man passerar efter ca 3 km.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 12, Höghult - Krankesjön, 11 km den 18 juni 2019

Etapp 12 mellan Höghult och Krankesjön går bl a  i jordbrukslandskap där man delar stig med kreatur och sedan längs med nedlagd banvall. Man kommer förbi Harlösa med en fantastisk utsikt    uppe från kyrkan över bygden .   I Harlösa finns  ett bibliotek som är inrymt i en slottsliknande gammal nedlagd station, vilket är trevligt att se.  Även på denna etapp fick jag springa någon kilometer i mycket högt ängsgräs, vilket var jobbigt. Jag sprang också förbi Höghult slott som stod som förebild till adventskalendern 1996 "Greveholm". Jag kom också förbi en gammal stenvalvsbro över Kävlingeån. Etappen är 11 km lång och tog mig drygt två timmar. Jag rastade och gjorde inköp i ICA-butiken i Harlösa. I övrigt finns det inga inköpsmöjligheter.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 13, Krankesjön - Väderkullen, 14 km den 18 juni 2019

Etapp 13, Krankesjön - Väderkullen är 14 km lång och går i blandad natur och miljö. Från Harlösa och nästan ända fram till Torna Hällestad springer/vandrar man på en gammal banvall som på sina ställen är väldigt hög  med en fantastisk utsikt över åkrar och ängar och det gamla skjutfältet Revingehed. Efter Torna Hällestad blir det kuperat  över Hällestads åsar. Man passerar också förbi Dalby stenbrott som är ett mycket populärt ställe att bada på. Mot slutet av etappen tar man sig upp på ytterkanten av Romeleåsen. Etappen tog mig tre timmar då solen stekte min kropp och jag kanske drack lite för lite. Jag sprang inte in i Torna Hällestad men där finns inköpsmöjligheter.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 13A, Skryllerundan, 15 km den 19 juni 2019

Etapp 13A är en rundbana på 15 kilometer i Skrylle friluftsområde  i omväxlande natur och underlag. Jag sprang etappen helt separat från övriga etapper och började vid Skryllegården, som är ett stort motions- och fliluftscentrum med många olika motionsspår, gym, restaurang och möjligheter till många andra aktiviteter för både barn och vuxna. Så de första kilometerna från Skryllegården och de sista går på mycket fina motionsspår (ca 7 km). Övriga ca 8 kilometer går bland annat på en ås (Hällestadsåsen) och över  stora beteshagar och i bokskog. Etappen är tidvis både lätt och tuff. Jag sprang de 15 kilometerna på några minuter över två timmar. Inköpsmöjligheter finns vid Skryllegårdens friluftscentra. I början på filmerna har jag skrivit att det är etapp 15A, men det är 13A.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 14, Väderkullen - Häckeberga, 8 km den 20 juni 2019

Etapp 14 Väderkullen - Häckeberga är en 8 km lång och tuff etapp enligt Skåneledssidan men jag tycker inte den var speciellt utmanande utan mer av medelklassnivå. Hur som helst så är det en härlig etapp upp och ner över Romeleåsen. Synd bara att inte Kullatorpet är öppet mer än på söndagar och vid beställningar. Annars finns det inga inköpsmöjligheter. Jag tog etappen på två dagar. De första 2.5 kilometerna avslutade tisdagen den 18 junis dagsetapper med spring ner till Veberöd (3 km) och till busstationen där och de resterande 5,5 kilometerna togs som en början av den 20 junis spring då jag sprang till Eksholmssjön via Häckeberga och Sturup,  Sammanlagd  tid för etappen blev 1.45 då jag var ganska trött när jag avslutade mitt Skåneledsspring för den dagen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 15, Häckeberga - Sturup, 11 km den 20 juni 2019

Etapp 15 Häckeberga till Sturup bjuder på 11 härliga kilometers vandring/spring genom bokskogar och stora öppna betesmarker/ängar. På etappen finns utöver rastplatser och vindskydd i Häckeberga (ligger fint med utsikt över kuperade ängar) även Sturup på ca halva etappen, varför det är möjligt att komma nerflygande från hela Sverige för att börja vandra Skåneleden, direkt vid exit i stort sett.  Bilderna på vindskydden är från Häckeberga och ett som ligger på mitten av etappen men som jag inte vet vad det heter. Inköpsmöjligheter finns inte på etappen. Etappen anses vara av medelnivå enligt Skåneledssidan, vilket jag tycker stämmer bra. Etappen tog mig drygt två timmar att springa med rast på ca halva.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 15A, Sturup - Dörröd redovisas efter etapp 18 och tillsammans med etapp 19 och 20

Etapp 15 A från Sturup till Dörröd och vidare till Blentarp med slutmål Snogeholmssjön är en förgrening ut från huvudleden.

Etapp 16, Sturup - Eksholmssjön, 6 km den 20 juni 2019

Etapp 16 mellan Sturup och Eksholmssjön är en etapp präglad av jordbruk med spring/vandring längs med sädesfält, beteshagar och under start och landningsbanan på Sturups flygplats. Till och från Sturups flygplats finns en transportled på knappt 2 km, varför man kan flyga nästan direkt till Skåneleden om man vill. I min snackfilm säger jag att etappmålet heter Ekholmasjön fast det är fel, för etappmålet är Eksholmssjön och inget annat. Inköpsmöjligheter finns inte på etappen om man inte vandrar/springer till flygplatsen förstås. Etappen är mycket lättsprungen, lättvandrad och tog mig en dryg timme inkl filmande av flygplan för nedgång (fick vänta och passa på då de kom).   Från Sturup kommer jag att springa en dagsetapp (etapp 15A, 19 och 20) mot Dörröd, Blentarp och avslutning till Snogeholmssjön. Dessa etapper är en förgrening ut frän leden liksom det är en förgrening från Torup till Malmö ut från huvudleden till Trelleborg. (se kartan)

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 17, Eksholmssjön Torup, 9 km den 24 juni 2019

Den 24 juni 2019 sprang jag etapp 17 och 18 (23 km) från Eksholmssjön till Bulltofta i Malmö (en förgrening av Nord till sydleden). Etapp 17 mellan Eksholmssjön och Torup är en mycket platt etapp präglad av både öppna jordbrukslandskap men även vacker bokskog. Vindskyddet vid Eksholmssön ligger fint i bokskog med utsikt mot den lilla sjön. Etappen går mestadels på vägar men det förekommer även stigar. Avslutningen på etappen är i Torups rekreationscenter med utegym, stor lekplats, flera fik och som kronan på verket Torups slott. Strax efter Eksholmssjön finns en vattenkran med dricksvatten (1,5 km). Jag sprang etappen på en dryg timme (1.15).

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 18, Torup - Bulltofta Malmö, 14 km den 24 juni 2019

Etapp 18 mellan Torup och Builtofta är liksom etapp 17, en mycket platt vägetapp,  först  på skogsvägar och sedan till större delen på  cykelvägar. Det är genom öppna jordbrukslandskap och samhällen till ca halva etappen och resterande del är i stort sett genom bebyggelse i Malmö fram till det fina rekreationscentret Bulltofta i Malmö. Där finns allt möjligt som motionsspår, bangolf, frisbeebanor och mycket mera. Vindskyddet vid starten i Torup ligger i bokskogen med närhet till centrets utegym, stora lekplats och flera fik och närhet till Torups slott. Jag sprang etappen på en drygt två timmar exkl längre rast i Torup. Inköpsmöjligheter finns i Torup och i Bulltofta.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 15A, Sturup- Dörröd, 14 (12 km) den 29 juni 2019

Jag sprang etapp 15A från Sturup till Dörröd tillsammans med etapp 19 från Dörröd till Blentarp för att avsluta med etappen Blentarp till Snogeholm, totalt ca 36 km. Jag sprang inte upp och vände vid Kullatorpet. Etapp 15A mellan Sturup och Dörröd är en mycket lättsprungen etapp som går uteslutande på skogsvägar. Naturen är vacker och inslagen med bokskog är många. Etappen är en riktig skogstetapp med synnerligen få hus utmed leden (i stort sett inga alls). Jag sprang etappen på  drygt två timmar. Jag tog det mycket lugnt. Det finns inga inköpsmöjligheter längs etappen.  Nästa två etapper efter denna  är 19 och 20 mot Dörröd, Blentarp och till Snogeholmssjön. Dessa etapper är en förgrening ut från huvudleden och slutar sedan där.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 19, Dörröd - Blentarp, 12 km den 29 juni 2019

Etapp 19 mellan Dörröd till Blentarp är mycket omväxlande. De första 5 kilometerna går på mycket lättsprungna vägar för att när man kommer upp på Romeleåsen, där Romeleåsens golfbana ligger bli ganska tufft kuperad och med igenvuxna stigar i ca 3 km. Därefter kommer man sedan ut på jordbruksområde och öppna landskap med mest grusvägar. Avslutningen på etappen är i skogsnatur. Inköpsmöjligheter finns vid Romeleåsens golfbana ca 5 km in på etappen samt efter slutet på etappen i Blentarp (livsmedelsaffär). Jag sprang etappen på ca 2 timmar inkl rast vid affären i Blentarp samt fotande och filmande.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 20, Blentarp - Snogeholm, 12 km den 29 juni 2019

Etapp 20 mellan Blentarp och Snogeholm som är  12 km går de första 5 kilometerna på grusvägar i jordbrukslandskap med inslag av skog. Efter ca 5 km kommer man till Sövdesjön, som det är mycket härligt att springa längs, då den liksom naturen bredvid är mycket vacker. Här finns fina badplatser och i Sövde samhälle med sina gamla hus och gamla kyrka från 1600-talet finns inköpsmöjligheter.Jag sprang etappen på en drygt två timmar. I Snogeholm slutar denna utlöpa från huvudleden SL2.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 21, Torup - Fru Alstad, 18 km den 1 juli 2019

Den 1 juli 2019 sprang jag de två avslutande etapperna på Nord till sydleden, Torup - Fru Alstad och Fru Alstad - Trelleborg. Etapp 21 Torup - Fru Alstad är 18 km och börjar i bokskogen i Torup. Efter några kilometer kommer man sedan ut i det skånska öppna jordbrukslandskapet. Bortsett från de första kilometerna i bokskogen på motionsleder och en liten  bit därefter går etappen uteslutande på vägar (grus och asfalt). Etappen är mycket lättsprungen även om det är långa sega sugande backar här och där. Jag sprang etappen på knappt tre timmar. Inköpsmöjligheter finns i Torup och i Svedala som man passerar efter drygt fem km. Vindskyddet i Fru Alstad ligger bredvid kyrkan där det också finns toalett och vatten.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 22, Fru Alstad - Trelleborg, 13 km den 1 juli 2019

Etapp 22 på Nord till sydleden går mellan Fru Alstad och Trelleborg och är 13 km. Det är den avslutande etappen på leden som totalt är ca 32 mil lång och går från Hårsjö i norr. Etappen är uteslutande en vägled (grus och asfalt) genom ett böljande skånskt jordbrukslandskap med passeringar av några mindre genuint skånska samhällen, Virestad, Kyrkköpinge bl a. Det finns inga inköpsmöjligheter under etappen men självklart då man kommer till Trelleborg. Jag sprang etappen på en drygt två timmar.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.