.Österlenleden, SL4 från Ystad runt Österlen och tillbaka till Ystad, 188 km, 14 etapper 

 Österlenledens sträckning är 188 km med 14 etapper,  vilka kan ses på kartan, liksom mina dagsetapper.  Kartan ger bara en övergripande bild av leden  För detaljerad karta och kartplanering  se skaneleden.se.  Mitt spring av Skåneled 4, SL4, Österlenleden avslutades den 26 februari 2019, efter 6 dagar och ca 19 mil spring och kan ses som en 7 minuter lång sammanfattningsfilm utan text och annan information överst. Pärlor på leden är bl a Hammars backar, de fantastiska sandstränderna med Sandhammaren som "lök på laxen", Stenshuvuds nationalpark, Brösarps backar, Snogeholmssjön Jag sprang mer än en skåneledsetapp/dag och ibland kan det vara smärre skillnader i min beräkning av distanser (med hjälp av appen Runkeeper) och Skåneledens mätningar. GPX-filer kan laddas ner till mobil för varje etapp på SL4 skaneleden.se. Man måste då ha en app i mobilen, som kan hantera GPX-filer. I bilder, filmer och kort text under varje etapp  beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser. Scrolla bara ner så kommer etapperna i Skåneledsordning).  För varje etapp finns två filmer, en kortare (1 - 5 min) med musik och en längre (5 - 9 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever, tankar, minnen.  Jag sprang hela Österlenleden igen 2020 då det var vår och försommar, dessa filmer kan ses här Skåneleden igen.

Etapp 1, Ystad station - Nybrostrand camping, 10 km den 29 jan 2019

Den första etappen, Ystad station till Nybrostrand camping är knappt 10 km lång och går vackert längs med havet och den kilometerlånga sandstranden i Ystad. Det är en helt okuperad sträcka på grus som underlag i ca 80% (ej biltrafik) och på asfalt i 20% (separat gång/cykelväg) längs mycket trafikerad väg. Inköpsmöjligheterna är många på sommarhalvåret. Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. Jag sprang sträckan lätt på drygt en och en halv timme inkl filmande och fotande.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 2, Nybrostrand camping - Löderups strandbad, 15 km den 29 jan 2019

Den andra etappen på SL 4-leden, Nybrostrand camping till Löderups strandbad är 15 km lång och går vackert längs med havet på mjuka sandstigar fram till Kabusa skjutfält, som man i 5 km måste runda på stora vägen.   Om det inte är skjutövningar så kan man vandra över skjutfältet, vilket är trevligare än stora vägen. De sista kilometerna på vägen går  utan vägren fram till Hammar.  Från Hammar över Hammars vackra backar fram till Ales stenar och Kåseberga är det kuperat upp och ner. Från Kåseberga till Löderups strandbad går Skåneleden på stranden i några kilometer innan man kommer fram till Löderups strandbad. Den sträckan är i mjuk strandsand med stenar och tång och lite jobbig men det är en otroligt vacker del av etappen. Sista kilometerna  går genom Backåkra naturreservat med närhet till Dag Hammarskölds gård, som är museum. Inköpsmöjligheterna är många på sommarhalvåret, först i Nybrostrand, sedan i Kåseberga där man kan äta otroligt goda fiskrätter och sist i Löderups strandbad. Skåneledssidan säger att etappen är 18 km lång medan jag med hjälp av Runkeeper får sträckan till drygt 15 km.  Jag sprang sträckan i makligt tempo på tre timmar inkl matraster, filmande och njutningsfulla stopp i glädje över allt det vackra jag såg.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 3, Löderups strandbad - Borrby strandbad, 12 km den 12 febr 2019

Den tredje etappen på SL 4-leden, Löderups strandbad till Borrby strandbad är drygt 12 km lång och går först genom hedar och skog i naturreservaten Backåkra och Hagestad i ca fem km innan man når etappens pärla (tycker jag i a f) naturreservatet Sandhammaren. En fantastisk strand, bred och lång i kilometer efter kilometer (ca 7 km) till man kommer fram till Borrby strandbad där etappen tar slut och där man också har möjlighet att övernatta i ett vindskydd (toa finns också). En mycket vacker etapp, där de första 5 kilometerna bl a går längs sandstigar på hederna och på skogsvägar som är tämligen lätta att springa/vandra. Tyngre går det i sanden från Sandhammaren till Borrby strandbad men då skönheten är så enorm glömmer man lätt bort det. I Sandhammaren finns kiosk och servering och toalett. Skåneledssidan säger att etappen är 11 km lång och skyltarna 13 km medan jag med hjälp av Runkeeper får sträckan till drygt 12 km. Mycket små nivåskillnader de första fem kilometerna sedan helt platt. Jag sprang sträckan i makligt tempo på två och en halv timme inkl filmande. Tog sedan en lång rast på en ljugarbänk vid etappmålet och bara njöt av den underbara miljön, utsikten och siluetten av Bornholm som man kunde se långt bort i fjärran, då jag sprang i en fantastiskt klar dag.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 4, Borrby strandbad - Simrishamn/Tobisviks camping, 20 km den 12 febr 2019

Den fjärde etappen på SL 4-leden, Borrby strandbad - Simrishamn och sedan ytterligare knappt 2 km till Tobisviks camping är 20 km lång. Etappen börjar som etapp tre slutade med strandspring fram till Skillinge för att därefter mer eller mindre gå på asfalt på cykelväg längs billed till Simrishamn med små nivåskillnader. Man ser hela tiden havet till höger om sig i det öppna jordbrukslandskapet. Skillinge är liksom Brantevik idyller med sina fiskehamnar även om fisket i dag kanske inte är så stort. Etappen är mycket lätt att springa med ett fast underlag utom de fösta kilometrarna från Borrby strandbad där leden går längs stranden. Inköpsmöjligheter både i affär i Skillinge och Brantevik. I Brantevik kan man också handla godsaker i Branteviks fiskkiosk vid hamnen.  Skåneledssidan säger att etappen är 20 km lång, vilket den är förbi Simrishamn till Tobisviks camping. Vill man stanna i Simrishamn så är den ca 18 km. Själv fick jag etappen till 20 km med hjälp av Runkeeper  till Tobisviks camping.  Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande utom då man springer längs stranden då det är lite längre avstånd mellan dem. Jag småsprang sträckan på 3 och en halv timme inkl matrast och filmande till etappmålet Tobisviks camping, som tyvärr inte har någon Skåneledsskylt uppsatt (finns dock vid stationen i Simrishamn). Därefter sprang jag tillbaka de knappt två kilometerna till Simrishamns station, varifrån jag tog tåget hem till Ystad.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 5, Simrishamn/Tobisviks camping - Kivik, 20 km den 18 febr 2019

Den femte etappen, Simrishamn/Tobisviks camping till Kivik är drygt 20 km lång. Räknar man också med sträckan från Simrishamns centrum/stationen så blir sträckan 22 km. Den går vackert längs med havet förbi Baskemölla fiskeläger och fram till Viks fiskeläger, där den viker av inåt land och går därefter mest på asfalts- och grusvägar, via utkanten av Rörum och sedan mot Stenshuvud. Över Stenshuvuds Nationalpark är det ganska kuperat.  Fram till Kivik eller rättare förbi Kivik till samhällsgränsen där etapp fem slutar och etapp sex börjar är det som sagt drygt 20 km.  Efter Stenshuvud kommer man också förbi Kiviks Musteri, som verkligen är värt ett besök både för att se hur musttillverkingen gick till förr och det stora utbudet av godsaker. Under etappen springer man förbi äppelodling efter äppelodling samt konstgallerier, vilket det finns många av. Inköpsmöjligheterna är många på sommarhalvåret och det finns så klart en stor affär i Kivik, som alltid är öppen och vid hamnen i Kivik finns det kiosk, restauranger och möjlighet att köpa rökt fisk mm.    Jag sprang sträckan på fyra timmar men då blev det ca tre kilometer extra eftersom jag tappade en mobil, som jag fick springa tillbaka och leta efter. En äldre man (som jag) hade hittat den så det ordnade sig. Det är med den mobilen jag tar stillbilderna till varje deletapps galleri här på sidan. En vackrare och varmare februaridag får man leta efter och på vissa ställen kunde man till och med se svärmar av insekter.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 6, Kivik - Vantalängan, 15 km den 18 febr 2019

Den sjätte etappen, Kivik - Vantalängan är drygt 15 km lång. Efter Kivik springer man förbi Vitemölla, ett gammalt fiskeläge men nu mest så klart en tummelplats för sommarturister. Man springer längs med havet fram till Haväng vid Ravlunda skjutfält, ca fem km från Kivik och där tar havsspringandet slut, då man viker av inåt Skåneland mot Brösarp, Torparebron och Brösarps backar. Innan man kommer fram till utkanten av Brösarp passerar man över Österlens Museijärnväg, som kör turer med ånglok och gamla vagnar mellan Brösarp och S:t Olof på helger under sommaren.  När man kommer fram till Torparebron som är en rastplats och ett trevägskors för Skåneleden väntar sedan Brösarps backar innan man kommer fram till Vantalängan med två vindskydd och toaletter. En bra övernattningsplats för vandrare av Skåneleden och så klart även för löpare. Etappen är ganska lättsprungen och underlaget är överlag skogsstigar och fram till Haväng havssängsstigar. Över Brösarps vackra backar som leden går i ett par km är det kuperat och lite tufft uppför. Dock så är utsikten så bedårande att man lätt glömmer svårigheterna.

Inköpsmöjligheterna börjar med en stor affär i Kivik, som alltid är öppen. och hamnens kiosk och restauranger. Det finns en kiosk i Vitemölla och ett vandrarhem i Haväng som dock bara har öppet på sommaren. Därefter finns inget om man inte väljer att besöka Brösarp (någon kilometer från leden) där det så klart finns affär, restauranger mm.  Jag sprang sträckan på lite drygt 3 timmar. Från Vantalängan är det sedan ca 2, 5 km till Busstationen i Brösarp, varifrån man kan åka mot Ystad, Kristianstad eller Simrishamn. Jag tog bussen till Ystad.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 7, Vantalängan - Verkasjön, 8 km den 20 febr 2019

Jag tog buss från Ystad till Brösarp och gick därefter på väg i ca 2,5 km fram till Vantalängan. Etappen, Vantalängan - Verkasjön är 8 km lång till vindskyddet som ligger 500 m från Alunbruket. Till Skåneledens skylt vid Alunbruket är det annars 7 km både enligt Skåneleden och min Runkeeper. Strax efter Alunbruket delar sig leden och fortsätter i två leder, led 7A mot Agusa och led 8 mot Heinge. Om man vill vandra i runt i ett par dagar så är halva led 6 från Torparebron till Vantalängan, led 7A och 7B som har etappmålet vid Torparebron att rekommendera. De ca 35 km går mestadels i obebyggda trakter och mestadels i skog. Den rundslingan kallas Österlenslingan.  Efter att ha lämnat vindskydden vid Vantalängan springer man tidvis längs med Verkaån och i bokskog. Hallamölla, en vacker gammal kvarn med vattenfall passeras efter ca 4,5 km. Etappen är delvis kuperad men ändå ganska lättsprungen då underlaget är överlag bra skogsstigar och skogsvägar. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men väl en kaffestuga vid Alunbruket, som har öppet på sommaren. Jag sprang sträckan på drygt 1,5 timme.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 7A, Verkasjön - Agusa, 9 km den 20 febr 2019

 Etappen är 9 km lång och enligt Skåneledens gradering "medel". För mig var det dock den jobbigaste etappen på SL4-leden med mycket upp- och nerspring på ganska blöta stigar med ett tjockt lager av förra årets bokblad, som täckte stenar och rötter, vilket gör att man lätt kan springa och ramla. Att vandra etappen är lättare än att springa den. Etappen går uteslutande i obebodda trakter och i skog (mest bok) och är fri från civilisationens ljud (oljud) och är perfekt för övernattningar.  Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen förutom kaffestugan vid Alunbruket, som dock bara har öppet på sommaren.  Jag sprang sträckan på drygt 1,5 timme.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 7B, Agusa - Torparebron, 14 km den 20 febr 2019

Den 14 km långa etappen mellan Agusa och Torparebron bjuder verkligen på omväxlande natur med bokskog, eneskog, granskog, öppet jordbrukslandskap (längs väg i ca 5 km) och sist men inte minst det vackra hedlanskapet över Drakamöllans naturreservat. Att springa i det öppna hedlandskapet är en fantastisk upplevelse. Etappen är 14 km lång och mycket lätt att springa. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Där etappen börjar i Agusa finns ett bra vindskydd med rastplats. När man når etappmålet Torparebron, som är en rastplats med parkering samt  toaletter och vatten så finns där också en busshållplats så att man kan åka buss mot Kristianstad eller ner mot Ystad, vlket jag gjorde. Som jag skrivit tidigare så är del av etapp 6 från Torparebron plus etapperna 7, 7A och 7B med etappmål också vid Torparebron perfekta att vandra i två eller tre dagar. 35 km och i fri natur mest och man slutar om sagt också där man börjar med busshållplatsen precis vid start och mål. Kan inte bli enklare med transporter.  Jag sprang sträckan på knappt 2,5 timme.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 8, Verkasjön - Heinge, 9 km den 24 febr 2019

Den 9 km långa etappen (jag får den till det med Runkeeper) går från Verkasjöns vindskydd till vindskyddet i Heinge. Etappen är  mycket lätt och går förutom några kilometer på skogsstigar, uteslutande på grusvägar genom skog (barr och lövskog). Etappen är lite kuperad i början och i slutet över Heinge strövområde. Där etappen börjar i Verkasjön finns ett vindskydd som sett sina bästa dagar men som fungerar. Vid etappmålet Heinge som ligger på en höjd i en vacker bokskog, finns ett jättebra vindskydd. Utsikten över den lilla sjön är fantastisk då bokträden när jag var där inte var  beklädda med löv. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Jag sprang lätt etappen på 1,5 timme. Innan jag kom till starten vid Verkasjön fick jag åka buss till Eljaröd (buss från Ystad mot Kristianstad) och på asfaltsväg småspringa till Andrarums Alunbruk och Verkasjön (5 km).  Då jag var tvungen att göra "reset" på kameran på grund av att den hängde sig blev formatet på filmen annorlunda mot övriga etapper.  Markeringar av Skåneleden borde i Sjöbo kommun förstärkas med ny orange färg här och där och också på vissa ställen med nya markeringar (var 2019, så förhoppningsvis bättre nu men att ha GPX-filen nedladda till mobilen behövs verkligen ibland.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 9, Heinge - Lövestads åsar, 6 km den 24 febr 2019

Den 6 km långa etappen går från vindskyddet i Heinge till vindskyddet i Lövestads åsar. Etappen är ganska lätt även att den klassas som medelnivå på Skåneledssidan. Etappen är lite kuperad i början från Heinge strövområde och i slutet över Lövestads åsar. Leden går över många beteshagar och ängar i öppna landskap men också på grusvägar och mot slutet innan man kommer till Lövestads åsar även på asfalt. Utsikten från vindskyddet vid starten i Heinge är fantastisk då inte bokträden bär grönska. Vid etappmålet Lövestads åsar finns ett vindskydd som ligger nere i en sänka. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Jag sprang etappen på 1 timme och 15 minuter. Då jag var tvungen att göra "reset" på kameran på grund av att den hängde sig blev formatet på filmen annorlunda mot övriga etapper. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 10, Lövestads åsar - Vitabäck, 14 km den 24 febr 2019

Efter Lövestads åsar så är den 14 km långa etappen i stort sett en etapp på vägar genom ett skånskt öppet jordbrukslandskap, som inte är så omväxlande som andra etapper på SL4-leden. Därmed inte sagt att den inte har skönhet för det är ett öppet  landskap, som är mycket vackert.  Vindskyddet i Vitabäck ligger ca 50 m ovanför den asfalterade vägen man springer på i en dryg kilometer efter man korsat väg 11 mellan Sjöbo och Tomellilla. Det är inte helt lätt att se även att det mer eller mindre ligger i ett kalhygge. . Etappen var inte den roligaste att springa och även att den mer eller mindre var okuperad så var den lite "seg". Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Etappens 14 kilometer tog drygt 2,5 timmar att avverka. Från Vitabäck fick jag sedan småspringa till Röddinge där jag tog buss till Sjöbo och bytte sedan till buss mot Ystad.  Då jag var tvungen att göra "reset" på kameran på grund av att den hängde sig blev formatet på filmen annorlunda mot övriga etapper. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 11, Vitabäck - Snogeholm 10 km den 26 febr 2019

Denna etapps 10 kilometer är fantastiska att springa. Den börjar dock med ett par asfaltskilometer från Vitabäck men sedan går leden  i Fyledalen på härligt lättsprugna skogsstigar, innan man kommer fram till Snogeholmssjön med sitt rika fågelliv. När jag sprang längs Snogeholmssjön den 26 februari hade träd och buskar ännu inte fått sina gröna kläder, så då ser man så mycket mera av den vackra sjön och dess omgivningar. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen utom vid Snogeholmssöns strövområde (vid parkeringen och kanotuthyrningen) på sommaren och i helger.  Etappens 10 kilometer tog drygt 1,5 timme att avverka inklusive en härlig frukostrast uppe i ett fågeltorn med utsikt över hela Snogeholmssjön. Snogeholms slott passeras också innan man viker in i skogen mot etappens mål och rastplats/vindskydd Snogeholm.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 12, Snogeholm - Ystad, 24 km den 26 febr 2019

Efter att man lämnat Snogeholmssjön dyker Snogeholms vindskydd upp lite dolt där Skåneledens två delleder SL4 och SL2 möts och denna etapp börjar.  Det finns två vindskydd, vilket jag kan tänka mig behövs på sommaren då trakterna kring Snogeholmssjön är så vackra och rogivande. Vid Snogeholmssjön har man dessutom tillrättalagt för handikappade att ta sig fram, vilket är fint! Av etappens 24 kilometer mot Ystad är de ca fem första spring på skogsstigar, sedan blir det både asfalt och grus genom det skånska jordbrukslandskapet och förbi sjöarna Ellestadssjön och Krageholmssjön med sitt slott.   Leden går rakt igenom Ystad först lite nyare bebyggelse och sedan genom den gamla stadskärnan och över Mariatorget och ner till stationen där den slutar. Där nere mitt emot stationen ligger Fridolfs Konditori, där Kurt Wallander löste Henning Mankells mordmysterier. Så gillar man dem kan man ju avsluta sin vandring/spring med en fika där inne. Etappen tog mig knappt 4 timmar att tillryggalägga i en fantastisk skånsk tidig vårdag. 

 Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.