Skåneleden igen

Här fyller jag på med etapper och leder som jag springer eller vandrar igenÖsterlencirkeln 34 km, en pärla på Skåneleden, som jag aldrig tröttnar på, 18 juli 2022
Österlencirkeln för femtielfte gången, nej inte riktigt så många men den sjätte tror jag det är. Varför? Jo det är en underbar 34 km lång slinga med omväxlande vacker natur och sevärdheter. Slingan börjar vid Torparebron ett par km från Brösarps centrum. Skånetrafikens bussar mellan Ystad och Kristianstad har en hållplats där så det är lätt att både komma dit och därifrån. Denna gången började jag att springa över Brösarps Norra backar, förbi Vantalängan, längs med Verkeån och förbi Hallamölla kvarn med Skånes högsta vattenfall 23 m och sen till det gamla Alunbruket. Därefter fortsatte jag mot Agusa och det underbara hedlandskapet Drakamöllan med sin ljung, som i månadsskiftet aug och sept målar marken fantastiskt lila. Från Drakamöllans naturreservat är det sedan bara ett par km tillbaka till Torparebron. 

Österlencirkeln är som sagt en riktig pärla på Skåneleden och något jag rekommenderar att vandra eller springa. Film nedan.

Rydebäck - Landskrona, den 21 januari 2022, 13 km (en av mina favoritetapper på Skåneleden)
Efter att ha fått ont i hälen i mitten på december (konstaterad hälsporre), vilket har omöjliggjort spring och t o m gång, så beslöt jag mig ändå för att småspringa den vackra Skåneledsetappen Rydebäck - Landskrona Citadell den 21 januari. Efter besök hos sjukgymnast, där jag förutom övningar också fick en speciell fotsula anpassad för min fot så har det i a f blivit lite bättre. Så glädjen att få springa  och vandra en etapp på den fantastiska Skåneleden blev större än smärtan i hälen.   Min yngste son,  som gillar att vandra men inte vandrat den etappen  följde med.  Om etappen kan sägas att den är ganska kuperad här och där och ca 13 km lång. Den är av Skåneleden klassificerad som utmanande men personligen så tycker jag inte den är speciellt tuff. Man springer längs med Öresund, genom Glumslövs backar och Hilleshögs dalar och genom idylliska små samhällen, som bl a Ålabodarna. Det var en underbart vacker dag om än lite blåsig. Etappen började vid det fantastiska vindskyddet i Rydebäck. Ett vindskydd med utsikt över Öresund.  Jag filmade som vanligt etappen och resultatet kan ses nedan.

Österlenleden igen i sex dagsetapper maj/juni 2020
I maj och juni 2020 sprang jag hela Österlenleden, ca 18 mil igen, då jag ville uppleva leden i full grönska. Då jag sprang den  2019 så var det i februari. Skåneleden är dock alltid en given vinnare oavsett om det är höst, vinter, vår eller sommar. Nedan kommer  filmer, som innehåller  flera Skåneledsetapper beoende av att jag gjorde en film/dag då jag sprang. Här finns ingen textinfo om etapperna men info om varje etapp på Österlenleden finns då jag sprang den första gången 2019, länk här. 

Österlencirkeln 34 km från Torparebron i Brösarp - Agusa - Alunbruket - Vantalängan - Torparebron den 7 sept 2021

Skåneledens absolut finaste och bästa rundslinga är enligt mig, Österlencirkeln. Den är 34 km lång och börjar vid Torparebron i Brösarp, där bussen Skåneexpressen mellan Kristianstad och Ystad stannar, så den är verkligen lättåtkomlig och inte nog med det. Det är en suverän vandringsled över t ex en helg med flera vindskydd, bl a i Agusa, vid Alunbruket och Vantalängan.

För mig är det lite som det ska vara på en vandring omväxlande natur och lite kuperad terräng. Vandrar man sedan i slutet på augusti fram till slutet på september så blommar ljungen i hela Drakamöllans Naturreservat, vilket ger mig i a f ”en naturlig berusningsgrad”. Men det finns så mycket annat vackert också, bokskogarna på åsarna, Verkeån som sakta rinner fram, det gamla Alunbruket från i början av 1600-talet, Hallamölla vattenfall och kvarn. Mot slutet av vandringen om man som jag började mot Agusa så kommer man till Vantalängan med flera fina vindskydd. Efter Vantalängan är det sedan backe upp och backe ner i Naturreservatet ”Brösarps Norra Backar”. Detta är enligt mig en höjdare på Skåneleden som jag gärna rekommenderar. Tyvärr tog batteriet i min actionkamera slut så de sista två kilometerna över Brösarps Backar fick dokumenteras med foton från mobilen.


Etapp 1 och 2, SL4, Ystad - Löderups Strandbad, 25 km den 22 maj 2020
 Etapp 3 och 4, SL4, Löderups Strandbad - Simrishamn, 30 km, den 25 maj 2020

Etapp 5 och 6, SL4,  Simrishamn - Brösarp, 30 km, 1 juni 2020 

Österlencirkeln är del av etapp 6 + etapp 7, 7A och 7B, SL4, 34 km  1 juni 2020
Etapp 8 – 11, SL4, (Alunbruket – Heinge – Lövestads åsar – Vitabäck – Snogeholm), 37 km, 9 juni 2020
Etapp 12, SL4,   Snogeholm - Ystad,  24 km, 12 juni 2020