SL3, Ås till åsleden går från Åstorp till Brösarp, 162 km, 14 etapper 

 Ledens sträckning (162 km med 14 etapper enligt Skåneleden kan ses på kartan samt de dagar då jag sprang etapperna.   Kartan ger bara en övergripande bild av leden.  Detaljerad karta med kartplanering finns på     skaneleden.se.   En sammanfattningsfilm över hela Ås till åsleden kan ses nedan.  Leden är en riktig skogsled med  mycket bokskog och över många åsar. Pärlor på leden är åsarna  och framför allt Söderåsens nationalpark och Drakamöllans naturreservat med sin ljunghed. När jag sprang så sprang jag fler än en Skåneledsetapp/dag.  Det kan ibland vara smärre skillnader i min beräkning av distanser (med hjälp av appen Runkeeper) och Skåneledens mätningar.  GPX-filer kan laddas ner till mobil för varje etapp på   SL3,skaneleden.se.  Man måste då ha en app i mobilen. Jag använder mig av appen   TOPO GPS för karta över etappen och som också visar exakt var jag befinner mig. Skåneleden är väldigt bra utmärkt men mobilkartan ger en extra trygghet att inte virra bort sig.  Under varje etapp beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser.  För varje etapp finns två filmer, en kortare (1 - 5 min) med musik och en längre (5 - 8 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever, tankar, minnen. Etapperna redovisas i Skåneledsordning  och under dem finns också några bilder. Bara scrolla ner. Mitt spring av Skåneled 3, SL3, Ås till åsleden började den 11 mars och avslutades den 26 mars. Jag sprang de drygt 16 milen under fyra dagsetapper. 

Etapp 1, Åstorp - Hålebäck, 10 km den 11 mars 2019

Jag åkte tåg i drygt två timmar från Ystad till Åstorp den 11 mars med två tågbyten för att kunna springa den första etappen och ytterligare tre etapper på SL3-leden med slutmål Skäralid i Söderåsens nationalpark.  Den första etappen på SL3-leden går från Åstorps station till Hålebäck och är knappt 10 km lång. Den går i härlig omväxlande skog. Den är mycket lätt att springa då underlaget går på jämna och fina skogsstigar/vägar. Jag sprang sträckan i lugnt tempo på knappt en och en halvtimme inkl småprat med annan vandrare som visade mig på ett tranpar som häckade (några kilometer från Åstorp). Filmandet och många njutningsfulla stopp i glädje över allt det vackra jag såg i den glittrande förmiddagssolen gjorde ju också att tiden gick. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Etappen avslutas vid vindskyddet vid Hålebäck, som är en bäck som rinner strax nedanför vindskyddet.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 2, Hålebäck - Krika skog, 10 km den 11 mars 2019

Den andra etappen på SL3-leden går från Hålebäck till Krika skog och till vindskyddet där. Strax innan vindskyddet i Krika skog kan man fylla på vatten från kran. Första hälften av etappen går på asfalt och grusvägar och är i stort sett okuperad, vilket gör den mycket lätt att springa. Den andra hälften går till större delen på skogsstigar upp och ner. Enligt Skåneledssidan så är etappen av medelnivå. Det kan stämma bra om man ser på hela etappen men annars så är som sagt den första hälften väldigt lätt och den andra hälften (enligt mig och mitt springande) ganska tuff. Jag sprang etappen på drygt två timmar då jag fick göra en längre rast på grund av att min actionkamera hängde sig. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 3, Krika skog - Klåveröd, 14 km den 11 mars 2019

Den tredje etappen på SL3-leden går från vindskyddet i Krika skog till vindskyddet i Klåveröd. Etappen är 14 km lång och är enligt Skåneledssidan av medelnivå. Jag sprang etappen på nästan tre timmar inklusive matrast och filmning och fotande. Det var blött och tungsprunget på skogsstigarna de första kilometerna för att därefter vara mycket lättsprunget på skogsvägar i ca en halvmil. Slutet av etappen blev tuffare då det då leden gick på skogsstigar i kuperad terräng . Ett par kilometer innan Klåveröds vindskydd finns ett mycket vackert beläget vindskydd vid en liten sjö. Där finns också en brunn men om vattnet är drickbart vet jag ej. Vindskyddet tillhör Klåveröds strövområde. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 4, Klåveröd - Söderåsens Nationalpark, 6 km den 11 mars 2019

Etapp 4 från Klåveröds vindskydd till Skäralid går genom den vackra Nationalparken Söderåsen. Leden går nere i dalgången, där det då jag sprang där den 11 mars var mycket blött. Etappen är 6 km lång och nere från dalgången leder sedan en stig rakt upp mot utsiktsplatsen Kopparhatten. En utsiktsplats, som är mycket välbesökt under alla årstider men mest på somrarna. Att springa i en nationalpark är en upplevelse då man försöker hålla naturen vild och otuktad. Nationalparken har en kortare runda på bryggor/spångar som är handikappsanpassad och där kan man köra med rullstol.  Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen, bara när man kommer fram till Skäralid och naturrummet, där det finns en restaurang, som dock har begränsade öppettider på höst-, vinter- och vårsäsongen. Jag sprang och gick etappen på två timmar både för att njuta men också för att dalsänkan var ganska svårframkomlig och vattendränkt av allt det myckna regnandet som varit sista veckan. När jag kom fram till Skäralid väntade jag in bussen som tog mig till Stehags station och därifrån tog jag tåget  till Ystad. En resa på drygt 2 timmar. Sammanfattning för den 11 mars: 4 etapper Skåneled på Söderåsen i ett underbart solglittrande och mitt på dagen solvarmt landskap. Totaltid: 14 timmar från jag reste i väg från Ystad till jag kom hem igen. Ytterligare en bonusdag i livet!!!                                                               

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 5, Söderåsens Nationalpark - Jällabjär, 11 km den 19 mars 2019

Efter att ha satt mig på tåget i Ystad redan kl 05.00 och bytt från tåg till buss i Stehag steg jag sedan av bussen  i Skäralid och Söderåsens nationalpark  strax efter sju.  Etapp 5 på Ås till åsleden, SL3 går från Söderåsens Nationalpark till Jällabjärs vindskydd och är i stor sett 11 km lång. Etappen börjar mycket tufft med mer eller mindre klättring upp på Söderåsen i ca en km. Därefter går leden uppe på åsen i kuperad terräng fram till den vackra Odensjön strax innan Röstånga, där det finns affär, övernattningsmöjligheter, kafee och restaurang. Leden fortsätter sedan mer okuperat genom jordbrukslandskap och bokskog. Etappen är klassad som utmanande på Skåneledens sida och som löpare håller jag med. Den var ganska tuff att springa. De 11 kilometerna tog nästan två timmar. Om jag inte skulle filmat och fotat så mycket som jag gör så skulle jag säkerligen kunnat springa varje etappsträcka 25 - 30% snabbare. Men jag är inte ute efter att slå några hastighetsrekord utan jag vill njuta och njuta och försöka förmedla allt vackert jag ser och upplever i bild och film.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 6, Jällabjär - S Hultarp, 11 km den 19 mars 2019

Etapp 6 på Skåneled 3 går från Jällabjär till Södra Hultarp, är 11 km lång och klassas som lätt av Skåneleden. Jag som löpare skulle vilja klassa den som medel med tanke på hur blött det var på stora delar av leden. Jag skulle kunna klassa leden i tre delar, första tredjedelen kuperad, andra tredjedelen blöt och sista tredjedelen som mycket lättsprungen på vägar fram till vindskyddet i Södra Hultarp, som ligger fint i bokskogen. Det som gladde mig oerhört på denna etapp var att jag hittade den första vitsippan för året och inte bara som gröna blad utan också en blomma samt jag hörde också många skönsjungande koltrastar. Det finns inga inköpsmöjligheter längs etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 7, S Hultarp - Maglebjär, 14 km den 19 mars 2019

Etapp 7, gick för mig genom mycket välkända marker, då jag bodde i Höör i mer än 30 år. Så det var en hel del nostalgispring på stigar och vägar där jag sprungit åtskilliga hundra gånger och som jag pratar om lite i etappens "snackfilm". Etapp 7 går från Södra Hultarp till Maglebjär och passerar genom Frostavallen, som var ett vintermecka för storstadsbor (Lund och Malmö) från trettiotalet och framåt då det byggdes. Etappen är drygt 14 km lång. Maglebjär har eget vindskydd och det finns också möjlighet att hyra stugor där. Några km innan Maglebjär passerar man Frostavallen där det finns det två vindskydd, toaletter, grillplatser mm). Etappen var mycket lättsprungen utom där det var blött i markerna och när jag skulle upp på den gamla vulkanen Allarpsbjär. Annars var det mest vägar och bra skogsstigar. Etappen tog mig 2,5 timme att avverka. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 8, Maglebjär - Onsvalakällan, 11 km den 19 mars 2019

 Etapp 8 på Skåneled 3, Maglebjär till Onsvalakällan är drygt 11 km lång och går i början på vägar genom sommarstugeområden vid Sjunnerup. När man sedan passerat över den mycket trafikerade vägen mellan Höör och Hässleholm, kommer man in i befriande lugna omväxlande bok- och granskogar med ett och annat kalhygge. På vissa ställen var det vattendränka stigar men överlag var etappen ändå lite torrare än delar av de andra etapperna jag sprang under dagen. Inne i skogen är det lättkuperat men mycket nedfallna grenar som gör att man får ha full fokus på underlaget. Vindskyddet vid Onsvalakällan ligger fint inbäddat i terrängen. De elva kilometerna tog mig 1 timme och 45 minuter att avverka. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 9, Onsvalakällan - Bjeveröd, 5 km den 19 mars 2019

Det är en mycket kort etapp på bara 5 km på nästan plana skogsvägar. Vid Bjeveröd som tillhör  Fulltofta naturresevat finns Skåneledens egna vindskydd och där finns också ett jättestort 25 kvm minst stort vindskydd byggt i sten och med eldstad inne i en hörna. Är en pärla för lite större grupper. Kan ses på bild. Där finns stora ängar för fri camping, toalett, vatten och fiskedammar. Många bäckar forsar fram i området och över dessa är det anpassat för rullstolar. Att jag skriver lite extra om Bjeveröd är lite av nostalgi, då jag varit där med många skolklasser, och egna barns fritid mm och haft lite frilufts/äventyrsliv där i omgivningarna. När jag kommit fram till Bjeveröd hade jag 40 minuter på mig att ta mig till busshållplatsen i Ludvigsborg, 3 km bort. Där jag också sedvanligt i affären där  köpte två Coca Cola och en muffin och en dammsugare för att fira att 52 km Skåneled var avklarade + 3 km transportspring. Det finns inga inköpsmöjligheter längs med leden. Jag sprang lite fortare än jag gjort tidigare under dagen, då jag ville försäkra mig om att hinna med bussen, som bara går en gång i timmen. Etappen tog 45 minuter.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 10, Bjeveröd - Ekeröd, 12 km den 24 mars 2019

Etapp 10 Bjeveröd - Ekeröd är enligt Runkeeper lite mer än 12 km, snarare 13 km. För mig som först åkte tåg i 1 timme och 40 minuter till Höör från Ystad och sedan transportsprang nästan 9 km från Höörs station till Bjeveröd genom skogen blev etappen ganska tuff. Det var mycket ojämnt underlag och blött här och där och hela tiden lite småkuperat. Etappen tog mig 2 och en halv timme att springa och då inkluderat kludd med utrustningen. Tappade mitt stabiliseringshandtag till kameran i marken och sedan fick jag det inte att fungera. Jag fick springa med kameran i handen, vilket innebär lite hackigare film men inget att göra något åt. Att tro att man kan springa 125 mil Skåneled utan att det händer lite incidenter då och då är väl optimistiskt. De första 9 kilometerna av etappen var tuffast sedan blev det lite skogsvägar och t o m asfaltsväg, vilka så klart var lättsprungna. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men strax efter Ekeröds vindskydd, vid Ekerödsrasten på andra sidan E22 finns gatukök, restaurang mm.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se   med både GPX-fil och annan info

Etapp 11, Ekeröd - Timan, 13 km den 24 mars 2019

Etappen Ekeröd - Timan är 13 km lång och väldigt lättsprungen då den går mycket på skogsvägar. Jag missade dock avtagsvägar vid ett par tillfällen där oranga märken var otydliga och då är det verkligen en trygghet att ha GPX-filen att orientera sig med. Vid Timans vindskydd finns en kran med rinnande drickbart vatten. Inköpsmöjligheter finns strax efter starten vid Ekerödsrasten, när man kommit över den mycket trafikerade E22:an. Då jag lyckades med konststycket att komma lite fel vid två tillfällen trots GPX-filen tog etappen mig betydligt längre tid än jag räknat med, 2,5 timmar. Då ingick i o f sig lunch i den tiden.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 12, Timan - Rebbetuaröd, 21 km den 26 mars 2019 

Efter att ha biltransporterats till Timans vindskydd och start av etapp 12 på Ås till åsleden började jag småspringa (småspringer gör jag nog hela tiden) mot Rebbetuaröd 21 km bort (enligt Runkeeper 21,5 km). Jag hade som vanligt valt springdag då väderutsikterna var goda för sol. I och med att jag ju filmar och fotar så ger jag mig inte ut i allt för tufft väder. Etappen var en lång Skåneledsetapp med större delen av etappen på skogsvägar med varierat underlag. Det var bara efter ca 3 - 4 km som underlaget var svårsprunget på skogsstigar som var steniga och ojämna och täckta av nedfallna grenar. Etappen var enligt mig "lätt" men lång. Etappen tog mig tre timmar att avverka.  Det finns inga inköpsmöjligheter. . Rastplatsen vid Rebbetuaröd låg fint och vackert inbäddad i blandskog med gamla husgrundsrester och med en gammaldags handpump för vatten, som dock bör kokas (enligt skylt). Tyvärr så filmade jag med min Goprokamera direkt i handen, utan stabiliseringshandtag, vilket gör att filmerna inte är så mjuka utan lite skakiga.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 13, Rebbetuaröd - Agusa, 7 km den 26 mars 2019

Etapp 13 till Agusa var  mycket lättsprungen  och de 7 kilometerna sprangs inklusive filmande och fotande på en dryg timme. Finns inte så mycket att säga om etappen mer än att den i slutet går ihop med etapp 7B på Österlenleden för gemensamt etappslut i Agusa, som ligger fint på en höjd med ett flertal timrade bord och bänkar och ett vindskydd. Inköpsmöjligheter finns inte på etappen. Glädjen av att se och filma en citronfjäril på nära håll var etappens höjdpunkt liksom att springa igenom Rebbetuaröd by med en del gamla hus samt förbi den gamla hemliga radiostationen Hallabjär (försvarets numera nedlagda men tidigare mycket hemliga anläggning). Tyvärr så filmade jag med min Goprokamera direkt i handen, utan stabiliseringshandtag, vilket gör att filmerna inte är så  mjuka utan lite skakiga.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 14, Agusa - Brösarp busstation, 16 km den 26 mars 2019

Etapp 14, Agusa till Brösarps busstation är varierad med spring på skogsvägar, stigar i bokskog över bland annat Hörrödsåsen. Leden går också genom  eneskogen strax efter Hörröd.  Glädjen av att inte bara se blåsippor i massor utan att få springa över Drakamöllans naturreservat, med dess stora ljunghedar och kuperade landskap var denna etapps höjdpunkt.  Etappen är densamma som 7B på Österlenleden, så jag hade sprungit etappen bara för en månad sedan. Etappen slutar dock inte som 7B gör vid Torparebron ett par km från Brösarp utan den slutar vid Brösarps busstation vilket passade mig perfekt eftersom jag sedan åkte bussen hem till Ystad. Tyvärr så filmade jag med min Goprokamera direkt i handen, utan stabiliseringshandtag, vilket gör att filmerna inte är  så mjuka utan lite skakiga.  Så var då ännu en Skåneled avklarad och jag känner stor glädje och stolthet över mig själv men den största lyckan är inte slutmålet utan att få vistas på den vackra och omväxlande Skåneleden. Det är verkligen en bonus i livet!

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.