SL5, Öresundsleden går från Utvälinge till Malmö, inkl även Ven o Falsterbo, 214 km, 19 etapper

Ledens sträckning är 214 km med 19 etapper vilka kan ses på kartan och när jag sprang dem. Kartan ger dock bara en övergripande bild av leden.   Detaljerad karta med kartplanering finns på Skåneledens  sida.  Jag sprang i regel mer än en etapp/dag och det kan ibland vara smärre skillnader i min beräkning av distanser (med hjälp av appen Runkeeper) och Skåneledens mätningar. Jag sprang de drygt 21 milen under sex dagsetapper under tiden  den 8 april till den 14 maj. En sammanfattningsfilm över hela ledens 19 etapper kan ses nedan.  GPX-filer kan laddas ner till mobil för varje etapp på SL5 skaneleden.se. Man måste då ha en app i mobilen. Jag använder mig av appen Topo GPS för karta över etappen och som också visar exakt var jag befinner mig. Skåneleden är väldigt bra utmärkt men mobilkartan ger extra trygghet att inte komma fel. Under varje etapp beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser.  För varje etapp finns två filmer, en kortare (1 - 5 min) med musik och en längre (5 - 8 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever, tankar, minnen.   Öresundsleden har många pärlor, bl a Kullaberg, Landborgspromenaden i och utanför Helsingborg, Ven och Falsterbonäset. För info om varje etapp scrolla bara  nedåt. 

Etapp 1, Utvälinge - Farhult, 6 km den 8 april 2019

Jag åkte tåg och buss i tre timmar från Ystad med ett tågbyte och slutligen buss från Ängelholm till Utvälinge för att kunna springa den första etappen och ytterligare tre etapper på SL5-leden, Örsundsleden den 8 april 2019.  Den första etappen  går från Utvälinge till Farhult och är 6 km lång. Den distansen fick jag genom  Runkeeper. Enligt Skåneledssidan är dock etappen 9 km lång, vilket jag ställer mig lite frågande till. Etappen går längs med havet, som man ser hela tiden man springer eller vandrar. Etappen är mycket lätt då den är fullständigt okuperad och går på relativt jämna stigar. Jag sprang sträckan i mycket lugnt tempo på knappt en och en halvtimme inkluderat diverse strul som jag hade med mitt stabiliseringshandtag för kameran och genom att ofta stanna och titta på den bedårande utsikten över det glittrande havet. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men det ska finnas ett kafe vid Farhultsbadet på sommaren. Etappen avslutades vid badplatsen  med sina stora sanddynor. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 2, Farhult - Skäret, 11 km den 8 april 2019

Den andra etappen på SL5-leden går från Farhult till Skäret och är 11 km lång enligt Runkeeper. Etappen går längs med havet och på strandängar och genom idylliska samhällen som Rekekroken, Jonstorp och Svanshall . Etappen är huvudsakligen lättsprungen men de sista kilometerna är det lite kuperat här och där. Jag sprang sträckan i lugnt tempo på 2 timmar. Att jag har så låg medelhastighet som jag har beror på att jag filmar och fotar hela tiden, vilket tar sin tid. Det finns inköpsmöjligheter i Jonstorp där det finns en stor ICA-affär. Det finn kaffe´ och restaurang i Skäret. Hur det är på sommaren i Rekekroken och Svanshall vet jag inte. Etappen avslutas i Skäret där det berömda kafeet "Flickorna på Skäret" finns. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 3, Skäret - Josefinelust,  12 km den 8 april 2019

Den tredje etappen på SL5-leden går från Skäret och upp på Kullaberg till ovanför grottorna i Josefinelust och är 12 km lång. Etappen går mestadels på smala stigar med sten och rötter och mycket kuperat. En bestigning av Kullabergs högsta topp Håkull 187,5 m är ett måste för det är en fantastisk utsikt man bjuds där uppe. Jag sprang och gick sträckan på nästan tre timmar för Kullaberg är inte bara betagande vackert utan också "sugande". Av de etapper jag hittills sprungit av Skåneled 3 och 4 samt till nu på SL5-leden är denna etapp den absolut tuffaste. Det finns inga inköpsmöjligheter mer än vid starten i Skäret (kaffe´ och restaurang).   

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 4, Josefinelust - Strandbaden 14 km den 8 april 2019

Den fjärde etappen på SL5-leden går från Josefinelusts grottor och rundar sedan Kullabergs Fyr och letar sig sedan neråt mot den gamla badorten Mölle på ganska svårsprungna ojämna stigar med sten och rötter. Efter Mölle går etappen mestadels på strandängar längs med havet fram till Strandbaden. Jag sprang och gick sträckan på nästan tre timmar för som jag skrev i förra etappen så är Kullaberg inte bara betagande vackert utan också "sugande". Av de etapper jag hittills sprungit av Skåneled 5:s etapper är denna etapp den näst tuffaste efter etapp 3. Det finns inköpsmöjligheter vid en kiosk vid fyren, nere i Mölle och i en affär i Nyhamnsläge, där det också finns en pizzeria. På grund av att bussar bara går en gång i timmen och jag insåg att jag inte skulle hinna till Strandbaden utan behöva stå där och vänta i kylan i ca 45 min samt att jag mådde rejält illa, tog jag bussen 2 km innan Strandbaden i Nyhamnsläge. Så de 2 kilometerna fick jag ta extra, då jag fortsatte med etapp 5 och 6.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 5, Strandbaden - Domsten 14 km den 25 april 2019

Den femte etappen på Skåneled 5, Öresundsleden föregicks av nästan 4 timmars tåg och bussresa till Nyhamnsläge 2 km innan Strandbaden. Att jag började springa i Nyhahamnsläge berodde på att jag den 8 april, då jag sprang etapp 1 - 4 tvingades stoppa i Nyhamsläge p g a att jag dels var ganska tagen efter springet på Kullaberg, dels skulle få vänta nästan en timme på bussen, vilket jag inte ville, då jag förutom att vara trött också hade  börjat frysa. Att jag inte sprungit några etapper sedan den 8 april har berott på en ofrivillig paus p g a en influensaliknade sjuka som tog ner mig fullständigt.   Jag hade därför redan i förväg bestämt mig för att bara springa två etapper denna dag, etapp 5 och etapp 6, Strandbaden - Helsingborg, totalt 27 km. Etappen är till stor  del en väldigt lättsprungen etapp längs med havet på grusvägar och bra stigar. På några ställen får man dock springa i strandsanden, vilket är lite tungt. Etappen sprangs i mycket maklig fart på 2,5 timmar i ett fantastiskt väder och  med nästan högsommarvärme. Att springa längs strandlinjen med ett glittrande hav och förbi Höganäs, den gamla krukmakarstaden och vidare förbi idylliska samhällen som Lerberget, Viken och Domsten med små fiskehamnar samt många vackra hus var fantastiskt.   Inköpsmöjligheter finns  i samhällena man passerar. Öresundsleden är mycket populär att vandra, springa och promenera varför man inte är precis ensam ute, som man var till stora delar på Ås till åsleden.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 6, Domsten - Helsingborg 13 km den 25 april 2019

Etapp 6 mellan Domsten och Kärnan i Helsingborg är 13 km och anses av Skåneleden vara utmanande. De första ca 8 kilometerna är dock lika lättsprungna som etapp 5 och går bara några meter från strandlinjen men på några ställen i mjuk sand. Även här passerar man idylliska fiskelägen/samhällen, bl a Hittarp. Samhällen där verkligen inga hus står och förfaller. Leden går först nedanför den gamla landborgen men ca 4 km från slutmålet Kärnan i Helsingborg går leden upp och ner i vacker natur och in i staden "Sundets pärla" Helsingborg på det som kallas Landborgspromenaden. En mycket omväxlande del av Skåneleden där natur och stad möts på ett kärleksfullt sätt. De sista kilometerna är ganska tuffa med mycket upp och ner. Utsikten från Landborgen och uppe vid Kärnan över sundet och till vårt grannland med sitt Kronoborgs slott där Hamlet, enligt Shakespear utspelade sig är magisk. Att sedan vandra ner genom stadskärnan och dess många uteserveringar, förbi Mariakyrkan och ner till hamnen och stationen Knutpunkten är en upplevelse om man som jag också älskar stadsliv och njuta av vad människan har skapat. Även på denna etapp känns det inte aktuellt att nämna inköpsställen då de är ofta förekommande. Jag njöt verkligen av allt vackert jag såg och speciellt de sista kilometerna uppe på Landborgen fram till Kärnan. Etappen tog mig 2,5 timmar att småspringa.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 7, Helsingborg - Rydebäck 16 km den 5 maj 2019

Etapp 7 mellan Kärnan i Helsingborg och Rydebäck är 16 km och är en lätt etapp vad gäller underlag men ändå lite, lite jobbig att springa, då den går på Landborgspromenaden upp och ner. Efter att ha sprungit genom de vackra parkerna i Helsingborg kommer man så småningom fram till Ramlösa, det gamla brunnssamhället. Råå passeras därefter innan man kommer till Rydebäck efter 16 km.  En mycket trevlig och omväxlande del av Skåneleden i stad, parker, samhällen och längs hav med utsikt över Öresund, Danmark och Ven.  Även på denna etapp känns det inte aktuellt att nämna inköpsställen då de är ofta förekommande. Jag njöt verkligen av allt vackert jag såg och springandet genom Helsingborg och dess parker överraskade mig positivt. Etappen tog mig 2,5 timmar att småspringa.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 8, Rydebäck - Landskrona 14 km den 5 maj 2019

Etapp 8 mellan Rydebäck och Landskrona Citadell (slottet) är 14 km och anses av Skåneleden vara utmanande. De första kilometerna är dock lättsprungna men efter det idylliska fiskeläget Ålabodarna bär det upp och ner brant, brant. Där känns verkligen springandet i knäna. De sista kilometerna in mot Landskrona förbi Borstahusen går sedan på plant underlag och är mycket lättsprunget. Utsikten över Öresund och Ven under i stort sett hela etappen är magisk oavsett om man är nere vid havsbandet eller uppe på höjderna.  Även på denna etapp känns det inte aktuellt att nämna inköpsställen då de är ofta förekommande. Denna etapp är en av mina vackraste minnen hittills i mitt Skåneledsprojekt. Etappen tog mig ca 2,5 timmar att småspringa.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 8, transportled Rydebäck - Landskrona/Glumslöv 3,5 km o retur (7 km) den 5 maj 2019

Etapp 8 transportled till eller från Glumslövs station är drygt 3 km och även att det är en transportsträcka till leden Rydebäck - Landskrona är den mycket vacker med storslagen utsikt över Hilleshögs dalar och Glumslövs backar samt vy ut över Öresund. Den sista kilometern går längs cykelväg bredvid trafikerad väg och genom villaområde fram till Glumslövs station. Då etappen var så pass lång som 3,5 km och 7 km totalt för mig som sprang tillbaka igen har jag både gjort filmer och lagt in bilder i galleriet, så som jag gjort med alla andra etapper. Dock kan väl sägas att bilderna inte är speciellt olika. Etappen var trots den vackra utsikten lite mentalt jobbig då jag ju visste att jag bara skulle fram och tillbaka och vända direkt då jag kom tll Glumslöv station. Etappen är som sagt 7 km t o r och tog mig en dryg timme att avverka. Inköpsmöjligheter finns i Glumslöv. Etappen, måste jag säga, är en perfekt transportled till från Glumslövs station om man åker med Skånetrafiken.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 9, Landskrona - Järavallen 14 km den 5 maj 2019

Etapp 9 mellan Landskrona Citadell (slottet) och Järavallen är 14 km, varav de första 6 till Häljarp är lite tråkiga, då leden går på en cykelväg ut från centrum längs en mycket trafikerad väg för att sedan fortsätta genom ett industriområde också längs stor väg. Först då man kommer till Häljarp och man får vika av och springa längs Saxån blir leden en naturled där man slipper höra trafiken. De sista ca 8 kilometerna är varierade och går bl a genom Saxtorpsskogen, på grusvägar, stigar och ridled fram till Järavallsområdet, som ligger vackert runt en liten sjö. Järavallen är ett populärt strövområde. Från Järavallen är det sedan ca 2 km till busshållplats, där buss sedan tog mig till Lund för byte till tåg mot Ystad.  Total sträcka för dagen, med de olika etapperna och transportsträckorna till Glumslöv resp Landskrona station samt till busshållplats från Järavallen blev i stort sett 56 km.  Inköpsmöjligheter finns utöver Landskrona också i Häljarp. Etappen var för mig som då var ganska trött, mentalt jobbig de första ca 6 kilometerna med mycket ljud från trafiken som man sprang bredvid. Etappen tog nästan tre timmar då jag bl a rastade för att  ladda kamera och stabiliseringshandtag.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 9, transportled, Landskrona - Järavallen/Landskrona station 1 km och retur (2 km) den 5 maj 2019

Etapp 9 transportsträcka, Landskrona - Landskrona station är drygt en km och är inget annat än en transportsträcka till leden och inget att skriva om. Sprang den i a f då jag ju har som mål att springa varenda meter av hela Skåneleden. Ingen film eller bilder finns här under. I etappen 9 Landskrona - Järavallen finns dock en kort sekvens i filmen som visar transportsträckan till stationen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 9A, Ven runt, 12 km den 10 maj 2019

Etapp 9A, Ven runt är 12 km och börjar i hamnen i Bäckviken, dit Ventrafikens båt Uranienborg tog mig från Landskrona. Leden går sedan  runt Ven på vältrampade vägar och stigar längs med de välkända branterna som kallas Backafall, till Tycho Brahes Uraniborg och Stjärneborg, förbi S:t Ibbs gamla kyrka, som ligger högt uppe på Kyrkbacken och där det är en mäktig utsikt över havet och Danmark. Därefter tar man sig ner till hamnen och stranden i Kyrkbacken och fortsätter sedan förbi Norrviken och längs den norra stranden med utsikt mot både Helsingborg och Helsingör. Tyvärr var det lite dimma då jag sprang Ven runt men det var ändå en ljuvlig etapp. Etappen är lättsprungen och eftersom man måste passa båtar och man kanske inte åker över till Ven så ofta så ska man ha gott om tid på Ven. Jag hade 4 timmar, så utöver spring så blev det en hel del betraktande och även hamburgerintag innan tillbakafärd mot Landskrona. Det finns glasskiosk och gatukök/cafe i Bäckviken. Affär mitt på ön och många, många restauranger och cafeer på sommaren. Jag hade tänkt bli bilkörd till Järavallen efter trippen runt Ven men kände att jag ville smälta alla vackert jag sett och ta de fem etapperna från Järavallen till Malmö på en dag, så denna dag blev det bara Ven. Inte så bara egentligen då det utöver resa t o r Landskrona också blev två båtfärder med Ventrafiken, som inte kör över jätteofta under "ej högsäsong". Under högsäsong måste man boka plats för att vara säker på att få åka med. Många som åker över för en dag, hyr cyklar och cyklar runt ön. Båtresan tar 30 minuter. På båten kan man få en enkel fika, läskedrycker, choklad och chips och lite annat.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 10, Järavallen - Löddeköpinge 21 km den 12 maj 2019

Etapp 10, Järavallen till Löddeköpinge är 21 km lång och går först genom Järavallens friluftsområde sedan längs vägar och stigar längs med havet förbi Barsebäcks hamn och det gamla nedlagda kärnkraftsverket. Därefter går leden bland annat via strandängar både vid havet och längs med Lödde å till Löddeköpinge. Då det på söndagar tar lite längre tid med Skånetrafiken än på vardagar att ta sig till Järavallen körde frun mig, vilket jag tacksamt noterar för i stället för ca tre timmar transportsträcka till Järavallen - Löddeköpinges etappbörjan var jag där på en timme och en kvart. Jag sprang utöver denna etapp även etapp 11 - 14 till slutmålet Bulltofta, totalt 47 km på söndagen den 12 maj. Etappen är tämligen lättsprungen men lång. Etappen tog mig 3,5 timme att springa. Som jag skrivit tidigare så är min medelhastighet låg då jag ju filmar och fotar och även rastar då och då. Inköpsmöjligheter finns i Barsebäcks hamn och när man kommer fram till Löddeköpinge.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 11, Löddeköpinge - Bjärred 8 km den 12 maj 2019

Etapp 11 Löddeköpinge till Bjärred är knappt 8 km lång och går först via cykelvägar längs trafikerad väg förbi Borgeby och sedan genom ett naturreservat, Domedejla mosse. Därefter är det åter igen vägar genom Bjärred och sedan längs med havet till Bjärreds långa brygga (över 500 m lång) med badet och restaurang längst ute.   Etappen är mycket lättsprungen men lite jobbig då det är mycket led som går längs trafikerad väg ända tills man kommer ner till havet. Etappen tog mig en dryg timme att springa. Inköpsmöjligheter finns i Borgeby och Bjärred.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 12, Bjärred - Lomma 6 km den 12 maj 2019

Etapp 12 Bjärred till Lomma är 6 km lång och går först längs med havet innan leden gör en kortare visit längs med trafikerad väg. Vid Habo Ljung går leden ner till havet igen och förbi hundratals vindsurfare och kitesurfare när vinden är rätt. Det var den då jag sprang där, så tankarna blev att "faan det måste jag prova". När man sedan kommer in i Lomma tror man nästan att man befinner sig på en turistort utomlands p g a det stora antalet stora dyra båtar, som ligger där och strandpromenaden med sina många restauranger, cafeer med utomhusserveringar. Längst inne i kanalen vid minigolfbana och glasskiosk tar etappen slut. Etappen är mycket lättsprungen och den tog mig en och en halv timme att springa, då jag var så fascinerad både av surfare och alla båtar jag såg. Inköpsmöjligheterna är många i Lomma.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 13, Lomma - Spillepengen, 5 km den 12 maj 2019

Etappen Lomma till Spillepengen är mycket kort och går först längs med havet för att sedan gå längs trafikerad väg mot ännu mer trafikerad väg innan den viker av på cykelväg till Spillepengen. Det finns egentligen inte så mycket att skriva om denna korta etapp, som mer känns som en transportsträcka mot Malmö och Bulltofta. Etappen tog inte en timme att springa. Inköpsmöjligheter finns inte längs med etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 14, Spillepengen - Malmö/Bulltofta 7 km den 12 maj 2019

Etappen Spillepengen till Malmö och Bulltofta motionscenter är 7 km lång. Den är trevligare att springa än de förutfattade meningar jag hade om etappen. Etappen går via Arlöv genom park, längs med golfbana och in i Bulltofta motionsområde, som var ett mycket fint område med olika  joggingrundor. Etappen slutade vid motionscentret men jag hittade ingen Skåneledsskylt som förkunnade detta. Det var sedan inte långt till busshållplatsen på Sallerupsvägen varifrån jag åkte buss till Triangeln och tågstationen för att sedan åka hem med tåg till Ystad efter lite drygt 47 km och fem avklarade etapper på Öresundsleden. Nu återstår bara att springa etapp 20 och 21 på Falsterbonäset, så är hela Öresundsleden sedan avklarad.  Lite konstig numrering på de sista etapperna eftersom man hoppar över nummer 15 till 19. Etappen tog en och en halv timme att springa då jag lyckades irra bort mig lite från leden i Bulltofta motionsområde. Inköpsmöjligheter finns i Arlöv och inte långt från motionsområdet i Bulltofta.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 20, Foteviken - Falsterbo/Ljungens camping 26 km den 14 maj 2019

Etapp 20, Fotevikens vikingmuseum till Ljungens/Falsterbo camping är lång, 26 km. Den går runt större delen av Falsterbonäset och strax intill strandlinjen, de flesta av etappens 26 kilometer. Gillar man som jag att gå/springa på strandängar, i sandstranden och se och känna havets dofter så är det en toppenetapp. I början från Foteviken går leden på cykelvägar för att sedan följa en gammal banvall förbi Ljunghusens station. Därefter är det mycket spring på/över strandängar ner till Skanörs hamn och alla badhytter. Leden rundar sedan fyren och passerar Måkläppens naturreservat och går till slut längs badvänliga härliga sandstränder i Falsterbo. Etappen tog lång tid att springa (4,5 timme) då jag rastade länge vid Ugglenabben med hänförande utsikt mot dels havet, dels Måkläppens naturreservat (ett tillhåll för Sveriges största sälbetsånd). Inköpsmöjligheterna är många längs med etappen så jag nämner inga.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info

Etapp 21, Falsterbo/Ljungens camping - Falsterbokanalen 9 km den 14 maj 2019

Etapp 21, den sista på Öresundsleden går från Ljungens/Falsterbo camping till Falsterbo kanal där den slutar. Etappen är 9 km lång och går över Skanörs ljung, ett naturresevat och som namnet säger, ett hedlandskap, som är mycket stort. Sedan får man i några kilometer dela utrymmet med en golfbana för att därefter följa strandlinjen i sanden förbi Ljunghusen. Inte lätt att hålla reda på vad som är Skanör, Falsterbo, Ljunghusen m fl då de är sammanväxta och ligger innanför Skåneleden som i stort sett inte går på vägar genom dessa samhällen.  Då etappen var den sista på Öresundsleden så njöt jag extra mycket av miljön och atmosfären på etappen, varför de 9 kilometerna nästan tog två timmar. Ja, men säger säkert någon då: Sprang gubben? Jodå men det går inte så fort i sanddynor och i sanden på stranden och inte att förglömma, jag filmar, jag fotar och ser mig omkring. Inköpsmöjligheter finns vid campingen, i Falsterbo och i Ljunghusen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info